Тамнава, модуларни самоходни вишецевни лансер ракета

Тамнава је модуларни самоходни вишецевни лансер ракета (СВЛРМ) калибра 267/122 мм, развијен у српској компанији Југоимпорт.

Нови, дуални лансер ракета калибра 267/122мм приказан је јавности фебруара 2020. године; пројектован је са циљем обезбеђења веће ватрене моћи јединица копнене војске Војске Србије.

Конструкција и одлике СВЛРМ Тамнава

СВЛРМ Тамнава је пројектован на шасији тешког камиона Камаз 6560, конфигурације 8х8, на коме се налази и кабина за смешта послуге система. СВЛРМ се састоји из подсистема, који обухватају возило, надграђе лансера, лансирне модуле, уређаја за усмеравање и система за управљање ватром.

Возило је дуго 10,5 широко 2,6 и високо 2,8 м. Максимална борбена маса система износи 35 тона, док послуга броји три члана.

Комплет сензора уграђених у овај систем састоји се из ГПС пријемника, радио уређаја и инерцијалног уређаја. Само возило је опремљено уређајем за глобално сателитско позиционирање.

Наоружање и систем за управљање ватром

У основној конфигурацији, СВЛРМ Тамнава располаже са два 25-ћелијска лансирна модула калибра 122 мм или са два шестоћелијска лансера ракета калибра 267 мм. Поред тога, може укрцати и два допунска лансирна модула 122 мм.

Лансирни модули којима располаже систем су већ попуњени ракетама. Ови модули поред тога што „закључавају“ ракете током маршевања возила, служе и за усмеравање ракета током лансирања.Елевацију и азимут се могу подешавати у три мода: аутоматском, полуаутоматском и ручном. Елевација лансирних модула креће се од 3 до 60°.

На платформи возила се налази уређај за манипулацију лансирним модулима, који се може користити и за попуну испражњених модула ракетама.

Команда за лансирање ракета може се дати или из саме кабине возила-лансера или са удаљеног командног панела. Платформу је пре отварања ватре потребно стабилисати, употребом четири хидраулична ослонца, док се нагиб платформе аутоматски коригује. Максимална даљина гађања износи 40 км за ракете калибра 122 мм, односно 70 км за ракете калибра 267 мм.

Припрема за гађање захтева време од 90 секунди, колико је потребно и за напуштање ватреног положаја; време лансирања између две ракете креће се од 0,8 до 4 секунде.

Као оружје за самоодбрану, на кров возила је уграђен митраљез.

Самозаштита

Систем располаже оклопљеном кабином, која штити послугу система од погодака стрељачког наоружања мањег калибра и шрапнела артиљеријских оруђа. На свакој страни оклопљене кабине налазе се по два бацача димних кутија.

Покретљивост СВЛРМ Тамнава

Камаз 5650, конфигурације 8х8, погоњен је дизел мотором Камаз-740.63-400 номиналне снаге 400 КС. Са мотором је упарен мануелни мењач са 16 степени преноса.

Вешање је одрађено путем лиснатих опруга и хидрауличним амортизерима. Систем кочења је пнеуматски.

Максимална брзина кретања износи 90 км/ч, уз максималну аутономију кретања од 1200 км. Возило може савладати успон од 31%, док је пречник круга окретања возила 15,6 метара.

СВЛРМ Тамнава се може транспортовати возом, приколицом или транспортним авионом.

Поделите садржај сајта

Оставите одговор