Разарачи класе Type 055

Класа разарача Type 055 (НАТО кодна ознака Renhai), наследник je разарача класе Type 052D; изграђена је у кинеским компанијама Jiangnan Shipyard и Dalian Shipbuilding Industry Company за потребе кинеске ратне морнарице.

Разарач Nanchang (101)

Разарачи класе Type 055 се могу ангажовати на различитим задацима, међу којима су противваздушна заштита пловног састава и рејона, противбродска и противподморничка борба, електронска дејства, удар по циљевима на копну, пратња пловних састава, патролирање, надгледање и друге.

Један је од првих кинеских бродова способних да нанесе удар по циљевима на копну, а Американци га класификују као крстарицу. Захваљујући уграђеним AESA радарима, ови разарачи ће заједно са разарачима класе Type 052D чинити део тзв. кинеског AEGIS-a.

Кобилица за први брод из класе положена је крајем 2014, док је свечаност поводом поринућа обављена јуна 2017. Први брод из класе, Nanchang, уведен је у оперативну употребу у јануару 2020. Од планираних осам разарача ове класе, тренутно су у оперативну употребу уведена три, док се остали налазе у различитим фазама градње.

Разарач, стандардног депласмана од 10 000 тона, пројектован је тако да задовољи захтеве за смањеним радарским одразом. Сходно томе, брод има интегрисани јарбол и нагнуте стране надграђа. Задржан је генерални изглед разарача класе Type 052D, али са увећаним димензијама.

Разарач Nanchang у луци; уочава се распоред наоружања.

Нови разарач је пројектован тако да се обезбеди уградња модерног противавионског, противракетног, противбродског и противподморничког наоружања, из чега произилази и да ће се ови разарачи наћи у саставу будуће ударне групе носача авиона кинеске ратне морнарице.

Бродски труп је дуг 180 метара, широк 20, док је газ 6,6 метара. Са пуним депласманом, који износи око 13 000 тона, ови разарачи ће имати већи депласман од америчких разарача класе Arleigh Burke али и крстарица класе Ticonderoga.

Разарач има и могућност употребе једног средњег хеликоптера, модела Harbin Z-9 или Changhe Z-18, док у хангару има места за смештај до два хеликоптера.

На прамчаној и крменој палуби се налазе вертикални лансери капацитета до 112 ћелија, организованих у два лансера капацитета 64 и 48 ћелија. Из ових лансера ће се лансирати противбродске ракете YJ-18A и YJ-100, као и ракете брод-ваздух малог домета HQ-10 и брод-ваздух великог домета HHQ-9B.

На прамчаној палуби се налази и топ калибра 130 мм, модела H/PJ-38, док је за блиску заштиту брода од нисколетећих летелица, чамаца и мањих бродова, као и за дејство по циљевима на обалском рубу и плутајућих мина намењен систем CIWS H/PJ-11 калибра 30 мм.

Разарач Lhasa (102) у вожњи

За противподморничку борбу брод располаже противподморничким ракетама Yu-8, које се такође лансирају из вертикалног лансера, и противподморничким торпедима Yu-7, која се лансирају из два троцевна торпедна апарата.

На разараче класе Type 055 уграђено је четири AESA радара, модела Type 346B, опсега L и X  и три сонара, од којих је један у бродском трупу, други је тегљени, док је трећи са променљивом дубином антене.

AESA радари су уграђени тако да покривају круг од 360° ко брода, на даљини од 500 до 600 км. Два сета AESA радара, један већих димензија, S-опсега, налази се на надграђу брода, док је мањи сет, X-опсега, смештен у затвореном јарболу. Радар S-опсега намењен је за праћење ситуације и откривање и праћења циљева на великим даљинама, док је осетљивији радар X-опсега намењен за праћење мањих и брзих објеката.

Системи за електронско ратовање, као и системи активних и пасивних контрамера обухватају ометаче, лансере мамаца Type 726-4, систем за електронску подршку и систем електронских контрамера.

Разарачи су погоњени системом COGAG, који се састоји од четири гасне турбине QC-280, које покрећу два осовинска вода. Свака гасна турбина генерише максималну снагу од 28 MW.

Овако пројектовани погонски систем обезбеђује броду максималну брзину пловљења од преко 30 чворова и аутономију пловљења од 5 000 наутичких миља, уколико брод плови брзином од 18 чворова.

 

Поделите садржај сајта

Оставите одговор