2С35 Коалиција-СВ

2С35 Коалиција-СВ (рус. 2С35 Коалиция-СВ) је најновија самоходна хаубица Централноистраживачког института Буревестник, одељка компаније Уралвагонзавод из Њижнег Новогорода. Развој самоходне хаубице започет је 2006. године. У јавности је први пут виђена у Москви, у форми прототипа на модификованој шасији тенка Т-72/90, током параде поводом Дана победе маја 2015. године.

Серијска производња је започета 2014. године, а већ марта наредне године руским оружаним снагама је испоручена прва серија од 12 оруђа.

Самоходна хаубица је намењена борби против оклопних средстава, тенкова, тактичког нуклеарног оружја, противоклопног наоружања, артиљеријских и батерија минобацача, неприајтељеве живе силе, противавионских ракетних система, као и командних места и центара везе.

Коалиција-СВ је наследних самоходне хаубице 2С33 Мста-СМ, која је пак модернизована верзија самоходне хаубице 2С19 МСТА-С калибра 152 мм. Може се уградити на гусеничне шасије, као што су тенк Т-72/90 и Т-14 Армата, као и на шасији точкаша, конфигурације 8х8.

Посада оруђа броји три члана: возач: нишанџија и командир. Возач је смештен у централној позицији предњег дела оклопног тела, док се нишанџија и командир налазе уз бокове возила. Оклопно тело, израђено варењем челичних плоча, обезбеђује заштиту од мина, дејства стрељачког наоружања и парчади пројектила.

Примарно наоружање је хаубица 2А88 калибра 152 мм, дужине цеви од 52 калибара, док је извозу понуђена верзија наоружана хаубицом калибра 155 мм. Самоходна хаубица има борбени комплет од 50 до 70 пројектила. На задњем делу куполе се налази аутоматизовани систем за попуну борбеног комплета хаубице. Домет оруђа износи око 30 до 40 км. Аутоматски пуњач обезбеђује брзину гађања од до осам пројектила у минути. На располагању је широки дијапазон пројектила, међу којима су и пројектили са ометачима, касетни пројектили са противоклопном субмуницијом, као и стандардни и пројектили са гасогенератором. Из оруђа се могу испалити и полуаутоматски ласерски вођени пројектили 9К25 Краснопољ, домета до 20 км. На крову куполе се налази даљински управљива оружна станица, наоружана митраљезом Корд, калибра 12,7 мм; на куполи су уграђени и бацачи димних кутија.

Коалиција може гађати самостално, или се њоме може управљати са даљине, употребом интегрисаног система управљања ватром.

Возило је масе 55 тона, погоњено дизел мотором који је смештен у задњем делу оклопног тела. Максимална брзина кретања износи 60 км/х, док је аутономија кретања 500 км.

Поделите садржај сајта

Оставите одговор