Kurti za obračun sa Beogradom koristi i makedonske izbore

Homogena nacionalna država koja uključuje sve Albance jedan je od neskrivenih ciljeva Kurtija i Samoopredeljenja, smatra sociolog Vladimir Vuletić.

Ne odustajući od namere da se predstavi kao “lider svih Albanaca”, Aljbin Kurti odlučio je da osim izbora na Kosovu i Metohiji i u Albaniji, kandiduje svoju listu i na izborima u Severnoj Makedoniji.

To potvrđuje da on i njegovo Samoopredeljenje od samog početka imaju širu ambiciju od tzv. nezavisnosti samoproglašenog Kosova. Naročito nakon Kurtijeve prošlogodišnje posete Tetovu, kada su na skupu na kojem je učestvovao istaknuta obeležja “velike Albanije”.

Sociolog Vladimir Vuletić ocenio je da tzv. kosovska nezavisnost samo pravi korak ka konačnom rešenju albanskog nacionalnog pitanja, onako kako to Kurti zamišlja.

“Homogena nacionalna država koja uključuje sve Albance jedan je od neskrivenih ciljeva Kurtija i Samoopredeljenja”, kaže Vuletić, podsećajući da je to način rešavanja nacionalnog pitanja kakav je važio u 19. veku.

Istakao je da dok god je ovakav međunarodni poredak, s tim se ništa ne može uraditi, ali kada vidimo da dolazi vreme u kome je čitav globalni poredak na ispitu, kada dolazi do napetosti i sukoba u različitim delovima sveta, to bi moglo ozbiljno da zapali tenzije, i onda nije više problem Srbije, već je problem i Grčke, Crne Gore, Severne Makedonije…

“To onda na izvestan način homogenizuje ne samo Albance već sve one koje bi jedna takva politika Kurtija ugrozila”, kaže Vuletić.

Dodaje da bi pokušaj destabilizacije Severne Makedonije bio jasan signal i ostalim vladama u regionu i upozorenje da to nije kraj Kurtijevih ambicija.

Ipak, kaže Vuletić, Kurti na ovaj način, pre svega, pokušava da ojača svoju poziciju spram Beograda.

“Njegova poruka je – ako ne dozvolite ili pomognete odmah i sada rešimo pitanje nazavisnosti Kosova, onda ćemo zapaliti čitav Balkan”, pojašnjava Vuletić za “Kosovo onlan”.

Podseća da je i u bivšoj Jugoslaviji Kosovo i Metohija bilo inicijalna kapisla posle koje su se i ostali apetiti u republikama probudili.

Sada, upozorava, proširivanje “albanskog pitanja” na čitav Balkan moglo bi da utiče na bezbednost celog regiona.

Da Kurti želi da se nametne kao vođa svih Albanaca na Balkanu, ocenjuje i istoričar Aleksandar Gudžić.

“Jedino tako možemo da komentarišemo činjenicu da Samoopredeljenje namerava da se kandiduje na izborima u Makedoniji. To jasno upućuje na želju Kurtija da postane vođa Albanaca na Balkanu. On je na Kosovu najpopularniji političar, ima najveću podršku građana Kosova albanske nacionalnosti i ovo je njegov pokušaj da se profiliše kao apsolutni vođa Albanaca na Balkanu”, istakao je Gudžić.

A politički analitičar Škeljzen Malići kaže da Samoopredeljenje time što je postalo deo albanske opozicije u Severnoj Makedoniji, gde će učestvovati na predstojećim izborima, pokušava da dopre do svojih birača koje je razočaralo zbog datih, ali neispunjenih obećanja.

Prema njegovim rečima, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti svestan je da ga očekuju izbori na “Kosovu”, zbog čega obnavlja staru ideju Samoopredeljenja o ujedinjenju Albanaca.

Međutim, kako nije uspeo da osvoji mandat u albanskom parlamentu, kaže Malići, sada je odlučio da se oproba u Severnoj Makedoniji.

“Kurti uzima sve opcije, ili obnavlja one stare, zna da će sledeće godine ići na izbore, pa se udvara svim biračima, pa i svojima koje je razočarao kada je odustao od ujedinjenja sa Albanijom”, smatra Malići.

Kolporter.rs

Podeli:

Najnovije