Kurti: Beograd prihvatio RKS tablice kako bi smanjio pritisak Zapada

Kurti je saopštio da je na sednici vlade tzv. Kosova održanoj 27. decembra zatražio izveštaj o sprovođenju odluke srpskih vlasti.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti saopštio je nakon odluke vlade takozvanog Kosova da dozvoli kretanje vozilima sa srpskim tablicama bez stikera koja će stupiti na snagu nakon objavljivanja u služenom glasniku, da se registarske tablice sa oznakom “RKS” slobodno kreću teritorijom Srbije, te da će, ukoliko policija tzv. Kosova dobije izveštaj da se odluka o slobodi kretanja ne primenjuje, uslediti reakcija.

Kurti je saopštio da je na sednici vlade tzv. Kosova održanoj 27. decembra zatražio izveštaj o sprovođenju odluke srpskih vlasti da se od 1. januara 2024. godine dozvoli slobodno kretanje vozila sa „RKS“ registarskim oznakama na teritoriji Srbije.

“Izveštajem naše policije, koja je sve pratila sa velikom pažnjom, obavešteni smo da imamo punu implementaciju, i da nije bilo incidenata i prepreka. Zbog toga smo, na osnovu principa reciprociteta, kao pretpostavke za regulisanje odnosa nezavisnih država, sinoć doneli odluku da dozvolimo kretanje vozila sa srpskim registarskim oznakama koja dolaze sa druge strane granice. Ova naša odluka počinje da se primenjuje kada bude objavljena u službenom glasniku”, naveo je Kurti.

On je istakao da će u slučaju da policija tzv. Kosova u međuvremenu dobije izveštaje sa terena o promeni pristupa ili ponašanja srpskih vlasti po pitanju slobode kretanja u bilo kom obliku, kosovske vlasti reagovati.

“Ova nova situacija služi slobodnom i lakom kretanju između dve države. Ali, ova odluka prvobitno dolazi nakon dve godine korišćenja registarskih tablica kao izgovora od strane Srbije za zaoštravanje bezbednosne situacije na severu naše zemlje, a odnedavno i kao pokušaj da se umanje kritike međunarodne zajednice na račun Srbije nakon nepravilnosti i prevara na tamošnjim izborima 17. decembra (posebno u Beogradu)”, naveo je Kurti.

On je istakao da se stav po pitanju registarskih tablica zasnivao na “principu reciprociteta, pravnim standardima Evropske unije koji regulišu slobodu kretanja građana i vozila”.

“Pitanje registarskih tablica na Kosovu u septembru 2021. godine iskorišćeno je za ugrožavanje Kosova i regiona preko ruskih aviona Mig-29 podignutih na nebu oko granice i pokušaja destabilizacije na severu zemlje, posebno kroz 16 barikada koje su podignute četiri puta u severnim opštinama, tri uzastopne nedelje u decembru 2022, i u decembru godine iz koje smo izašli, posle 2023. Ova samodisciplina Srbije se koristi da smanji pritisak sa demokratskog zapada (EU, SAD i UK) o Srbiji, za izmanipulisane i nedemokratske izbore, ali i za prikrivanje zvaničnog odbijanja Briselskog Osnovnog sporazuma koje je učinjeno pismom predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić Savetu EU 13. decembra, i da se prikrije odgovornost za teroristički i zločinački napad u Banjskoj i Zvečanu 24.09.2023”, naveo je Kurti.

Kolporter.rs

Podeli:

Najnovije