Ambasador Japana u Srbiji: Dijalog jedino rešenje za KiM

Akira Imamura je naveo da je njegova država zabrinuta zbog povećanja tenzija na severu Kosmeta.

Normalizacija odnosa između Beograda i Prištine jedino je rešenje za problem Kosova i Metohije, i Japan podržava dijalog uz posredstvo Evropske unije, izjavio je ambasador te zemlje u Beogradu Akira Imamura.

On je, u intervjuu za današnje “Večernje novosti”, naveo da je Japan zabrinut zbog povećanja tenzija na severu “Kosova” i dodao, da je, kako bi se ublažile tenzije u ovom regionu, neophodno sprečiti nove incidente i urgentno poboljšati bezbednosnu situaciju na severu KiM.

Imamura je istakao da je veoma važno da se formira Zajednica srpskih opština i da Japan angažuje stručnjake koji Srbima i Albancima na KiM pomažu da zajedničkim naporima rade na vođenju TV kanala na srpskom jeziku, te da se nada da će ova inicijativa dati doprinos pomirenju dve strane.

Japan, dodao je diplomata, podržava proces evrointregracija Srbije a taj proces se, kako kaže, može ubrzati.

“Nedavno je Evropska unija objavila ‘Plan rasta za Zapadni Balkan’. Ovaj plan ima za cilj da u velikoj meri ubrza proces proširenja EU. Ove mere treba pozdraviti i Japan namerava da dodatno podrži proces evrointegracija Srbije”, rekao je on.

Evropska unija je, prema njegovim rečima, važan strateški partner Japana, i Japan podržava snažno ujedinjenu Evropu. Stabilizacija Zapadnog Balkana kroz integracije u EU posebno je bitna i za njegovu zemlju.

Imamura je naveo da u našem regionu postoje problemi, kao što su oni koji se tiču “Kosova”, ali da sa druge strane ima i pozitivnih pomaka i inicijativa, kao što je “Otvoreni Balkan”.

“Mislim da komparativne prednosti Srbije rastu, a u budućnosti se može očekivati povećanje ulaganja japanskih kompanija u vašu zemlju. Poslednjih godina uočava se značajniji prodor japanskih kompanija na srpsko tržište, a odluku da ovde investiraju donele su ceneći neke od kvaliteta Srbije, kao što su blizina tržišta EU, obilje kvalitetne radne snage i slično”, objasnio je ambasador.

Pomoć Japana Srbiji sada se sprovodi na osnovu “Inicijative za saradnju sa Zapadnim Balkanom”, a u fokusu su, između ostalog, razvoj privatnog sektora, mere protiv klimatskih promena, očuvanje životne sredine, zdravstvo obrazovanje a od sledećeg proleća planira se slanje stručnjaka koji će raditi na promociji turizma u zemljama Zapadnog Balkana.

“Ovo je pokušaj da se kroz turizam dodatni stimuliše kretanje ljudi unutar regiona, koji je u skladu i sa inicijativom “Otvoreni Balkan”, koju promiviše predsednik Vučić”, rekao je Imamura.

Kolporter.rs

Podeli:

Najnovije