AR4 Light Ray

AR4 Light Ray, мини беспилотна летелица, пројектована и произведена у португалској компанији Tekever Autonomous Systems, са циљем подршке реализацији задатака тактичких јединица и у операцијама трагања и спасавања.

Беспилотна летелица AR4 Light Ray је примарно развијена за извршење задатака прикупљања обавештајних података на мањој дубини. Такође се може користити и за обезбеђење зоне ангажовања јединице, рано упозоравање, процену дејства по циљевима, као и за ретранслацију радио комуникација.

Летелица је први пут приказана на међународној изложби ваздухоплова у Фарнбороу 2012. године.

Летелица се до места лансирања транспортује у склопљеном стању, а послужују је два послужиоца; транспортује се у ранцу или у сандуку 100 л. Може се користити у потпуно аутономном моду, а може се лансирати било путем лансирних гума или из руке; слеће употребом падобрана.

Дужина летелице је 140 цм, распон крила је 180 цм, док је полетна маса 5 гк. Носивост летелице је 2 кг.

Сензори су смештени у носу, и стабилисани су по две осе. Стандардни комплет опреме обухвата оптоелектронске и ИЦ сензоре (EO / IR) високе дефиниције за дневно снимање. За употребу у ноћним и условима смањене видљивости, летелица се опрема ИЦ и пасивним сензорима.

Поред уобичајеног комплета сензора, летелица се може опремити и опремом за SIGINT, као и телекомуникационим релејем. За потребе навођења летелице користи се систем GPS.

За управљање летелицом са земље се користи мобилна земаљска станица, која користи високо флексибилну геореференцирану картографску базу. Путем ње се врши планирање мисије, управљање летелицом током извршења задатка, обука и симулације. Користећи овај систем могуће је унапред задати путању лета летелице.

Летелица има два радио дигитална дата линка, софтверски дефинисана. Путем ових линкова се врши пренос података и слике у реалном времену.

Крстарећа брзина лета беспилотне летелице је 58 км/ч, док аутономија лета износи 20 км, или два часа. Аутономија се коришћењем додатног извора електричне енергије може повећати на три часа.

Оставите одговор