ARMA 8×8

ARMA 8×8 је оклопно возило точкаш, развијен у турској компанији Otokar. Возило је развијено за потребе турских оружаних снага и засновано је на претходном типу возила, ARMA 6×6. Возило је маја 2013. приказано на 11. међународном сајму одбрамбене индустрије IDF.

Возило има оклопно тело монокок, В-облика, пружа ниску силуету и обезбеђује довољно простора у унутрашњости возила. Модуларни дизајн омогућује кориснику широк избор опреме и наоружања за уградњу на возило, а све на основу задатка који извршава. Возило може да превезе максимално 12 људи, укључујући возача и командира.

Укупна дужина возила износи 7,82 м и високо је 2,22 м. Укупна ширина возила износи 2,7 м, док је клиренс 0,42 м. Укупна маса возила је 24 000 кг.

Стандардна опрема возила обухвата хидрауличну рампу, камеру за осматрање сектора иза возила, термовизијску камеру на предњој страни возила, систем климатизације возила, резервну расвету, монтажу за радио уређаје и комплет електронике (ARMATRONIC).

Постоји могућност уградње доста опреме, међу којима и витло за самоизвлачење, комплет за заштиту од РХБ оружја, систем за гашење пожара, сyстем унутрашње везе, комплет за савлађивање водених препрека, лансери граната, систем навигације…

У зависности од критичних потреба јединица, ARMA 8×8 може бити конфигурисана за различите мисије. Тако постоји варијанта оклопног транспортера, борбеног возила пешадије, мобилног артиљеријског оруђа, мобилног минобацача за подршку итд.

Возило може бити конфигурисано и као командно возило, санитетско возило, возило за РХБ извиђање, возило за обуку возача, извиђачко возило, возило за извлачење…

Наоружање возила се креће од калибра 7,62 мм па до 120 мм. Оружје се уграђује у отворене куполе, на даљински управљиву оружну станицу и у куполе за наоружање средњег и великог калибра. Возило је погодно и као платформа за уградњу противтенковских и противавионских ракета.

Само возило пружа заштиту од пројектила и шрапнела, мина, ручних ракетних бацача и импровизованих експлозивних направа. Седишта су пројектована тако да минимизирају повреде војника у случају експлозије. Ниво заштите се може повећати уградњом модуларног оклопа.

За погон возила је употребљен водом хлађени, турбодизел мотор запремине 8,9 литара. Мењач је осмостепени, аутоматски са 7 брзина за кретање у напред и једном за кретање у назад. Однос снага/маса код возила ARMA 8×8 износи 18,75 КС/т. Резервоар горива капацитета 400 литара обезбеђује радијус кретања од 700 км.

Максимална брзина кретања на путу износи 105 км/х, док је брзина пловљења 8 км/х.

 

 

Поделите садржај сајта

Оставите одговор