ASCOD

ASCOD ( Austrian Spanish Cooperation Development) фамилија оклопних борбених возила насталих у сарадњи аустријске компаније Steyr-Daimler-Puch AG и шпанске компаније General Dynamics Santa Bárbara Sistemas. Фамилија возила обухвата моделе LT105, лаки тенк наоружан топом 105 мм, затим лансер ПАР, лансер ПОВР, платформа за минобацач, возило за извлачење оштећене технике, командно возило, санитетско оклопно возило, артиљеријска осматрачница итд. У шпанским оружаним снагама возило носи ознаку Pizarro, док је у аустријским Ulan.

Основна верзија возила је борбено возило пешадије, гусеничар. Возило има конвенционални распоред, са мотор напред и транспортним одељењем у задњем делу возила. Возач је смештен напред лево, док су нишанџија и командир у малој куполи иза возача. Транспортно одељење има два кровна отвора. Возило Ulan може укрцати осам војника, док Pizarro крца седам војника.

Ulan

У електро-механичкој куполи се налази аутоматски топ Mauser MK-30/2, калибра 30 мм. Топ је стабилисан у две равни и храни се са двоструким редеником. Као секундарно наоружање је уграђен митраљез калибра 7,62 м.

Ulan користи дигитални систем за управљање ватром. Нишанска справа има увећање од 8х на дневном каналу. Интегрисана термална камера има увећање од 2,8 и 8,4х, и могу је користити и нишанџија и командир. Командир има дневну нишанску справу увећања 8х. Pizarro користи систем за управљање ватром Мк-10, који садржи дигитални балистички рачунар, дневни канал, термални канал и ласерски даљиномер.

Oклопна заштита возила штити посаду и укрцано људство од погодака панцирно пробојних пројектила калибра до 14,5 мм испаљене са даљина од 500 м и више. На куполи су уграђени вишенаменски бацачи граната који могу да испале и димне гранате, али и распрскавајуће гранате на даљини до 50 метара.

Pizarro

Возило Pizarro има и додатни експлозивни реактивни оклоп SABBLIR дуж предњег дела возила, који штити возило од дејства кумулативних пројектила. Ulan од додатног оклопа има композитни оклоп MEXAS, који повећава степен заштите тако да је људство заштићено и од погодака пројектила калибра до 30 мм испаљених са даљина од 1000 метара. Поред тога, унутрашњост возила Ulan је пресвучена материјалом који штити људство од парчади евентуалних пројектила који би продрли у унутрашњост возила.

Шпански Pizarro је погоњен дизел мотором MTU SV-183 TE22 снаге 600 КС, док је аустријски Ulan погоњен снажнијим мотором MTU 8V-199-TE20, снаге 720 КС. Оба мотора обезбеђују возилима одличну покретљивост. Обе верзије користе исту хидромеханичку трансмисију, као и исти систем вешања (торзионе шипке).

Поделите садржај сајта

Оставите одговор