ATLAS C4EYE

Беспилотна летелица ATLAS C4EYE (Advanced Technology Light Acquisition/ATAK System) је нов модел беспилотне летелице коју је развила компанија C-Astral, која послује у оквиру конзорцијума Terra Drone Group. Беспилотна летелица је током 2019. године извела низ тестова у јединицама оружаних снага земаља чланица НАТО. Може се користити за задатке извиђања, подршке конвоја, одређивање циљева, трагање и спасавање, специјалне операције, управљање ватром…

Конструкција и одлике

Беспилотна летелица ATLAS C4EYE се одликује употребом трупа са хибридним крилом, израђеним од модерних композитних материјала. Змај беспилотне летелице обезбеђује велику стабилност, уз смањени радарски одраз.

Захваљујући употреби специјалих конектора и заптивача, обезбеђено је безбедно слетање летелице на водену површину. Напредне аеродинамичке карактеристике и мали ниво буке обезбеђују летелицу прикривеност током употребе.

Летелица се може користити у условима екстремних температура, док модуларна конструкција обезбеђује једноставно одржавање на терену.

Дужина беспилотне летелице ATLAS C4EYE износи 82 цм, док је распон крила 155 цм. Компактна је и мале масе, што дозвољава њено лансирање из руке, као и безбедно приземљење употребом падобрана, са најмањом могућом вероватноћом уништења сензора или снимљеног материјала.

Време потребно за припрему и лансирање летелице износи мање од три минута. максимална полетна маса износи 2,7 кg.

Користан терет

Летелица располаже стабилисаним мултисензорским уређајем EYE-X HD, у коме је интегрисана термовизијска камера високе резолуције, док се опционо може уградити и ласерски обележивач циљева.

Мала камера има велики степен увеличања, а одликује се са два оптоелектронска сензора различитог поља вида и дигиталним зумом. Беспилотна летелица тако може идентификовати, пратити, одређивати координате циљева, дању и ноћу.

Навигација и комуникације

Летелица ATLAS C4EYE располаже модуларним спремиштем за телекомуникациону опрему, што омогућује оператеру да користи различите радио уређаје, транспондере, у складу са захтевима мисије.

У софтвер летелице се могу инкорпорирати различите C4I платформе, као и софтвери за праћење параметара лета. Оператер може у реалном времену деловати на измену параметара лета.

Комплет уграђене авионике обезбеђује интероперабилност са серијом земаљске опреме BRAMOR и софтверима за командовање и контролу.

Под ставком опционална опрема налазе се навигацијска светла, као и радио фар за случај опасности.

Погон и перформансе

Беспилотна летелица се погони електромотором, који напајање добија из литијум-полимерске батерије. На крају осовине мотора налази се двокрака елиса.

Електрични погон обезбеђује крстарећу брзину лета од 15 м/с и максималну брзину од 30 м/с. Акциони радијус летелице износи 15 000 метара, док је плафон лета 5 000 метара. Лет може трајати најдуже 90 минута.

Оставите одговор