Bayraktar TB2, јуришна беспилотна летелица

Током претходних година, ни један од локалних ратова није био завршен без употребе беспилотне авијације. Интерес за беспилотне летелице расте широм света. Очигледно је да будућност припада овом оружју. Истовремено, на тржишту је  доступан широки дијапазон беспилотних летелица: од малих, намењених извиђању до великих јуришних беспилотних летелица, који се по димензијама и геометрији могу упоредити са класичним авионима. Последњи сукоб у Нагорно-Карабаху, који је започео 27. септембра, назива се и „рат дронова“.

Снимци напада изведених беспилотним летелицама, које је редовно објављивала прес служба азербејџанског Министарства одбране, постали су живописни визуелни симбол сукоба у овом региону. Беспилотне летелице, које су дејствовале по различитим циљевима, постале су симбол овог рата и помогле азербејџанским снагама да постигну успех на бојишту. Сцене које су снимиле азербејџанске беспилотне летелице широко су распрострањене на форумима и друштвеним мрежама, играјући велику улогу у информационом ратовању.

Беспилотна летелица која је несумњиво постала најпознатија и најчешће помињана у овом сукобу, свакако је беспилотна летелица Bayraktar, турске произвиодње.

Baykar Makina: Од аутомобилских делова до јуришних БПЛ

Јуришна беспилотна летелица Bayraktar TB2 развијена је у турској компанији Baykar Makina, основаној 1984. На почетку свог постојања, компанија се специјализовала за производњу компоненти за ауто индустрију. Почевши од 2000, компанија се преорјентисала на ваздухопловну индустрију. Данас је најуспешнија турска компанија на пољу производње беспилотних летелица, али и креирању вештачке интелигенције. Компанија запошљава 1100 радника, док је укупан број беспилотних летелица произведених у овој компанији премашио 400 примерака.

Прва истраживања на пољу беспилотних летелица започета су 2000, да би већ четири године касније био изведен први самостални лет. Већ 2005. је демонстрирана прва минијатурна беспилотна летелица Bayraktar Mini, чија је серијска производња започета већ наредне године.

Развој сопственог пројекта јуришне беспилотне летелице започет је крајем двехиљадитих година. Први пробни лет јуришне летелице, назване Bayraktar TB2, изведен је 2014. Исте године је започета и испорука првих летелица овог типа турским оружаним снагама. Поред турских оружаних снага, ове беспилотне летелице користи и турска полиција. Када је реч о иностраним купцима, ову беспилотним летелицама опремљене су и оружане снаге Катара, Украјине и вероватно Азербејџана (оружане снаге Азербејџана су јуна 2020. објавиле да су спремне да купе турске јуришне летелице).

Способности јуришне беспилотне летелице Bayraktar TB2

Турска јуришна беспилотна летелица Bayraktar TB2 припада класи тактичких беспилотних летелица MALE (Medium Altitude Long Endurance). Ваздухопловни експерти тврде да ова летелица има модернији систем управљања и софтвер у односу на израелску летелицу Heron. Летелица је намењена извршењу задатака извиђања, надзора и напада на циљеве на земљи. Захваљујући модерној авионици, летелица аутономно полеће, лети и слеће.

Према речима произвођача, у наоружању турске војске налази се не мање од 110 летелица, које су до сада оствариле више од 200 000 сати налета. Турски рекорд лета летелице Bayraktar TB2 износи 27 часова и три минута. Стандардни комплет Bayraktar TB2 сачињава шест летелица Bayraktar TB2, две земаљске контролне станице и извор напајања.

Земаљска контролна станица

Споља гледано, Bayraktar TB2 је летелица са правим крилом, великог односа ширине и дужине крила, са фиксним стајним трапом типа трицикл. Распон крила износи 12 метара. Репна секција летелице је у облику окренутог латиничног слова „V“. Максимална дужина летелице износи 6,5 м, док је висина 2,2 м. Труп летелице је израђен од модерних композитних материјала, већином од карбон фибера. У летелицу су уграђени дневна, ИЦ камера, као и ласерски даљиномер и ласерски обележивач циља.

Максимална полетна маса летелице износи 650 кг, док је носивост 150 кг; резервоар горива је капацитета 300 литара. Летелица има четири подвесне тачке, на које се могу подвесити ласерски вођене бомбе.

Летелица је погоњена бензинским мотором Rotax 912, снаге 100 КС. Овај мотор је довољан да обезбеди беспилотној летелици крстарећу брзину лета од 130 км/ч, као и максималну од 220 км/ч. Декларисани плафон лета износи око 8200 м. Максимална аутономија лета износи 27 часова.

Наоружање БПЛ Bayraktar TB2

Јуришна беспилотна летелица Bayraktar TB2, као што је већ наведено, има четири подвесне тачке под крилима и може понети до четири микро пројектила специјално пројектованих за употребу на беспилотним летелицама. Bayraktar TB2 може користити муницију са ласерским навођењем: MAM-L и MAM-C. Вођена бомба MAM-L развијена је као верзија противоклопне вођене ракете великог домета L-UMTAS. Авионска муниција се разликује од основне верзије по томе што нема ракетни мотор и развијенијим крилима које омогућују једрење до циља.

Беспилотна летелица наоружана са MAM-L

Муниција за БПЛ Bayraktar пројектована је у водећој турској компанији за производњу наоружања – Roketsan. Ради се о високопрецизној, муницији малих димензија, са вештачком интелигенцијом, која је пројектована специјално за употребу на беспилотним летелицама, лаким јуришним авионима, као и на различитим ваздухопловним платформама. Муниција је опремљена и системом за ласерско озрачивање циљева (полуактивно ласерско вођење).

Према званичним информацијама произвођача муниције, MAM-L се може опремити са три типа бојеве главе: високоексплозивном фрагментирајућом, термобаричком и тандем (противоклопна верзија). Маса пројектила је 22 кг, дуг је 1 м, док је пречник 160 мм. Даљина гађања је 8 км. Маса бојеве главе, зависно од верзије, износи од 8 до 10 кг.

Муниција MAM-C је чак и мања и може се опремити са две врсте бојеве главе: високоексплозивном фрагментирајућом и вишенаменском бојевом главом. Маса пројектила MAM-C је 6,5 кг, дуг је 970 мм, док је пречник 70 мм. Даљина гађања износи 8 км.

Поделите садржај сајта

Оставите одговор