Белгија потписaла уговор о куповини хаубица CAESAR NG 155mm хаубица

Белгијско и француско министарство одбране потписали су 13. маја 2022. уговор о куповини девет самоходних хаубица CAESAR NG (New Generation) 155mm, конфигурације 6х6. Ради се о модернизованој верзији француске самоходне хаубице CAESAR произвођене у компанији Nexter.

Уговором је, поред испоруке хаубица, предвиђена и испорука командно-информационог система, опреме и софтвера неопходног за интеграцију хаубица у мрежу, алати, документација, материјали за обуку…

CAESAR NG је модернизована верзија самоходне хаубице CAESAR, која користи исто оруђе, калибра 155 мм и дужине цеви од 52 калибра, уграђено на задњи део шасије камиона. Максимални домет оруђа је 40 км, употребом стандардне муниције. Фебруара 2022, француска компанија Nexter је обезбедила уговор за развој новог артиљеријског оруђа за потребе француске војске и тако је настала верзија CAESAR NG. Производња ових хаубица, које је уговорила Белгија, одвијаће се паралелно са производњом хаубица за оружане снаге Француске.

Пројекат нове верзије хаубице исте је конфигурације као и претходни модел, с тим да су уведена новија решења у погледу заштите и покретљивости. CAESAR NG је погоњен новим мотором, снаге 460 KS уместо досадашњих 260 KS. Поред тога, опремљен је и новом, аутоматском трансмисијом и новом шасијом произведеном у француској компанији ARQUUS.

Побољшана је оклопна заштита кабине возила, тако да је послуга заштићена од дејства стрељачког оружја и парчади импровизоване експлозивне направе.

Остала унапређења тичу се новог софтвера система за управљање ватром, радио комуникацијског система CONTACT, као и системом ометача телекомуникација BARAGE који је произведен у компанији Thales.

Поделите садржај сајта

Оставите одговор