БМП-2

БМП-2 (рус. Боевая Машина Пехоты), борбено возило пешадије, друге генерације, уведено у наоружање совјетских оружаних снага током осамдесетих година, као наследник БМП-1.

Мада је БМП-1 био револуционарни дизајн, његово основно наоружање, топ 2А28 Гром и лансер 9С428 за ПОВР 9М14 Маљутка (НАТО кодна ознака AT-3A Sagger A) и 9М14М Маљутка-М (НАТО кодна ознака AT-3B Sagger B) убрзо су постали застарели. Стога је Совјетски Савез одлучио да пројектује модернију верзију БМП-1. Тежиште у пројектовању новог модела је дато на наоружање возила. Рад на пројектовању новог модела је започет 1972. године.

БМП-2 је у многоме сличан са БМП-1.

Најзначајније разлике се огледају у следећем:

-нова купола за два члана посаде, наоружана аутоматским топом 2А42 калибра 30 мм и лансером 9П135М за полуаутоматско вођење ПОВР 9М111 Фагот (AT-4 Spigot), 9М113 Конкурс (AT-5 Spandrel) и 9М113М Конкурс-М (AT-5 Spandrel B),

-командир је смештен уз нишанџију у куполи,

-уместо осам војника као БМП-1, БМП-2 крца седам војника,

-на задњем делу возила се налазе два уместо досадашњих три кровна отвора,

-нешто побољшана оклопна заштита код БМП-2.

У централном делу возила се налази купола израђена од варених челичних плоча, у којој су смештени нишанџија и командир возила, обојица са својим луковима. Командир се налази на десној страни и иматри дневна перископа. Нишанџија се налази на левој страни и има мањи отвор за излазак из возила, правоугаоног профила, са дневним перископима. Нишан модела БПК-1-42 уз коришћење светла Месеца и звезда побезбеђује видљивост до 650 метара, док употреба ИЦ рефлектора обезбеђује видљивост на даљинама до 350 метара. ИЦ рефлектор ФГ-126 је спрегнут са топом.

Возач се налази напред лево, одељен преградом од мотора који се налази на десном боку возила. Возач има сопствени лук за улазак и излазак из возила, са три дневна перископа. Централни перископ ТНПО-170А се може заменити са ТНПО-350Б за потребе савлађивања водених препрека, или са ТВНЕ-1ПА за употребу возила ноћу. Укрцано одељење је смештено одмах иза возача и имају пушкарнице са поклопцима.

БМП-1 и БМП-2 имају истоветне шасије и скоро идентичне перформансе. БМП-2 је тежи ако има и снажнији мотор који компензује разлику у маси возила. БМП-2 је амфибија и уз мање припреме може кренути у савлађивање бводене препреке.

Основно наоружање возила је стабилисани аутоматски топ 2А42 калибра 30 мм са дуалним храњењем, чиме је обезбеђен избор муниције за дејство (3УБР6 или 3УОР6/3УОФ8). Топ може гађати смањеном брзином од 200 до 300 мет/мин, или пуном од 550 мет/мин. Стабилизација топа обезбеђује прихватљиву прецизност топа при брзини кретања возила од око 35 км/х.

Пројектил 30 мм може пробити оклоп дебљине 15 мм на даљинама од 1500 метара, при углу од 60 степени. Борбени комплет топа чини 500 метака, конфигурације противтенковске (AP) и распрскавајуће (HE).

Нишанска справа командира 1ПЗ-3 је пројектована за нишањење циљева у ваздушном простору. Коришћењем максималне елевације топа од 74 степени, топ 30 мм је ефикасан у дејству на хеликоптере и споре авионе. Купола је електро покретљива и окрене се пун круг за 10,28 секунди, док елевацију од 74 степени заузима за 12,33 секунди.

Попуна топа муницијом може трајати до два часа. Топом се обично гађа смањеном брзином гађања, иначе ејектор барутних гасова не може да постигне да избаци барутне гасове из унутрашњости возила, што омета живот и рад посаде у борби. Ефикасан домет топа је 1500 метара у борби против оклопљених циљева, 4000 метара против неоклопљених циљева на земљи и 2500 метара против циљева у ваздушном простору.

Спрегнути митраљез 7,62 мм ПКТ се налази лево од топа и његов борбени комплет је 2000 метака. На крову куполе се налази лансер за ПОВР. На возилима која се налазе у наоружању јединица ОС Русије, користе се ПОВР Конкурс, док се на извозним возилима користи ПОВР Фагот. У комплету возила се налази и преносни комплет за лансирање ракета.

Иза куполе се налази транспортни део возила капацитета шест војника, док је седми војник смештен одмах иза возача. У транспортни део се улази кроз двоја врата на задњој страни возила, у којима се налазе и резервоари горива. У вратима су уграђени и перископи за осматрање, док се на левим вратима налази и пушкарница.

Као додатак наоружању, у возилу се налази и преносни ПАРС и две ракете, као и ручни ракетни бацач са пет ракета. Возило располаже системом РХБ заштите, који је решен путем натпритиска у возилу, као и аутоматским системом за гашење поажра.

Оклопна заштита БМП-2 је слича као код БМП-1. Чеони и бочни оклоп не пружа ефикасну заштиту од пројектила 12,7 мм СЛАП и топова калибра 25 и 30 мм којима су наоружани амерички M2 Bradley и британски Warrior. Као и код БМП-1, резервоари горива у задњим вратима представљају известан ризик од пожара. Сходно томе, ови резервоари се пуне горивом само ради маршевања из једног подручје у друго, док се приликом ангажовања у борбеним дејствима ови резервоари празне.

Основни оклоп возила се може лако пробити употребом кумулативних пројектила, због чега се прибегло појачавању оклопне заштите употребом отпорног, гумираног материјала, који представља други слој оклопа.

ТТ карактеристике

Маса 14,3 т
Дужина 6,72 м
Ширина 3,15 м
Висина 2,45 м
Посада 3 + 7 војника
Оклопна заштита 33 мм
Наоружање аутоматски топ 2А42 калибра 30 мм
ПОВР 9М113 Конкурс
митраљез 7,62 мм ПКТ
Погон дизел мотор УТД-20/3 снаге 300 КС
Радијус 600 км
Брзина кретања 65 км/х на путу
45 км/х ван путева
7 км/х по води

 

Поделите садржај сајта

Оставите одговор