Borelj: Izjave Izraelaca o prinudnom izmeštanju civila iz Gaze neprihvatljive

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj poručio je danas da su izjave pojedinih članova izraelske vlade o prinudnom izmeštanju civila iz Pojasa Gaze neprihvatljive. „Izjave nekih predstavnika izraelske vlade o onemogućavanju civilima da žive u Gazi i prisiljavanju civila da odu odatle su uznemirujuće, kontraproduktivne i opasne”, napisao je Borelj na društvenoj mreži X.

On je dodao da civili u Pojasu Gaze moraju da budu zaštićeni. „Insinuacije o prinudnom izmeštanju su potpuno neprihvatljive”, naveo je Borelj. Izraelski predsednik Isak Hercog izjavio je ranije ove nedelje da prisilno raseljavanje Palestinaca iz Pojasa Gaze nije politika njegove zemlje. „To apsolutno nije stav izraelske vlade, izraelskog parlamenta ili izraelske javnosti.

U društvu gde je sloboda govora osnova našeg nacionalnog DNK, ljudi mogu da govore šta god žele”, rekao je Hercog za televiziju NBC, odgovarajući na pitanje o nedavnim izjavama pojedinih članova izraelske vlade koji su sugerisali da bi trebalo prisilno iseliti Palestince iz Gaze, prenosi Tanjug.

Kolporter.rs

Podeli:

Najnovije