Borsuk

Borsuk (јазавац) је ново борбено возило пешадије, развијено и произведено у Пољској, настало из потребе за заменом борбених возила пешадије BWP-1. Оружане снаге Пољске тренутно располажу са 1100 до 1300 борбених возила пешадије BWP-1. Највећи део њих набављен је из тадашњег Совјетског Савеза, док је извесна количина лиценцно произведена у Пољској, у периоду између 1966. и 1988, и још увек су окосница механизованих јединица пољске војске. У сваком случају, ово возило је застарело и потребно га је заменити.

Постојао је пројекат модернизације ових возила и чак је током времена у наоружање пољске војске уведено више верзија, међу којима су и BWP-40, BWP-95 и BWP-1M Puma. Крајем деведесетих година отказано је увођење верзије BWP-2000. Постојао је и пројекат модернизације возила BWP-1M Puma, али је отказан 2009.

Годину дана касније, приказано је борбено возило пешадије Anders. То је био нови пројекат, али није уведен у серијску производњу. Министарство одбране Пољске је 2013. донело план по коме су борбена возила пешадије BWP-1 у периоду од 2018. до 2021. требала бити избачена из оперативне употребе. У скалду са тим, Borsuk је други покушај пројектовања модерног борбеног возила пешадије за потребе оружаних снага Пољске.

Возило Borsuk је пројектовано на шасији изведеној из корејске самоходне хаубице К9. Прва верзија возила била је амфибија. Планирано је да основна верзија буде масе око 25 тона, те да се развије и снажније наоружана верзија, масе веће од 40 т и без способности савлађивања водених препрека. Ова верзија би била тешка колико и тенк Т-72, у класи немачког тешког борбеног возила пешадије Puma.

Оклопна заштита борбеног возила пешадије Borsuk је модуларна и може се прилагођавати захтевима корисника. Истовремено, обезбеђен је знатни степен заштите од мина и импровизованих експлозивних направа.

Возило приказано 2006, имало је на себи уграђен и украјински систем активне заштите Zaslon. Овакав систем би значајно побољшао могућност преживљавања возила на бојишту, односно повећао би му отпорност на дејство противоклопних вођених ракета непријатеља.

Borsuk је наоружан даљински управљивом куполом, која је развијена у оквиру програма ZSSW-30. Купола је наоружана топом калибра 30 мм, спрегнутим митраљезом калибра 7,62 мм и са два лансера противоклопних вођених ракета Spike LR. На располагању је и модерни систем за управљање ватром, који има могућност „hunter-killer“.

Основна верзија возила је амфибија, како је већ наведено, и возило се по води креће са два пропулзора. Већ дуже времена се води дискусија да ли су овом возилу неопходне способности за савлађивање водених препрека или не. Као аргумент против, истицано је да амфибијске способности умањују оклопну заштиту возила, компликују конструкцију возила и поскупљују одржавање.

Процена је да ће се цена коштања једног возила Borsuk кретати око 6,6 милиона долара. Цена пољске даљински управљиве куполе чиниће око 50% цене коштања возила.

Вероватно је да ће по увођењу овог возила у наоружање пољске војске бити развијен и читав дијапазон верзија возила, међу којима ће се наћи верзије оклопног транспортера, возила за извлачење, инжињеријског возила, санитетског возила и др.

Оставите одговор