Boxer RCH155

Даљински управљива хаубица Boxer, или RCH155, самоходни је артиљеријски систем, који користи шасију оклопног возила Boxer, конфигурације 8×8 и артиљеријски модул (AGM). Артиљеријски систем је развијен у компанији Krauss-Maffei Wegmann, као самосталан пројекат. Представљен је 2014. године, а исте године су започета и испитивања оруђа.

Артиљеријски модул је први пут представљен 2004. године. Заснован је на технологији већ доказане самоходне хаубице PzH 2000, која се налази у наоружању оружаних снага Немачке, Холандије, Италије, Хрватске… AGM има исте перформансе као и PzH 2000, али је јефтинији за производњу, има мању послугу, а и нешто је мање масе. Развијен је као замена за PzH 2000, где је теже оруђе недоступно, непрепоручено за употребу или прескупо.

Ово самоходно оруђе послужује послуга од свега два члана, с обзиром да је остварен високи степен аутоматизације. Аутоматизован је систем пуњења хаубице, који рукује и пројектилима и барутним пуњењима, тако да је сам артиљеријски модул на возилу у потпуности без послуге.

Артиљеријски систем је наоружан хаубицом калибра 155 мм, са цеви дужине 52 калибара.

Компоненте оруђа су идентичне компонентама хаубице са PzH 2000, те су самим тим и борбене карактеристике идентичне. Брзина гађања износи 6-8 пројектила у минути, са могућношћу истовременог пада на циљ више пројектила испаљених у размаку времена.

Хаубица може користити све стандардне NATO пројектиле калибра 155 мм. Максимална даљина гађања је 30 км са стандардним пројектилом, 40 км са пројектилом са упуштеним дном и 56 км са гасогенератором.

Борбени комплет хаубице износи 30 пројектила. Испред куполе се налази систем за подизање муниције, који олакшава послузи попуну борбеним комплетом.

Постојећа хаубица 155 мм се може заменити лакшим оруђем, као што је хаубица 155 мм цеви дужине 39 калибара, или чак и оруђе калибра 105 мм.

Систем управљања ватром је модеран. Прима податке о циљу путем радио уређаја или дата линка, након чега може да врши усмеравање оруђа. У случају потребе, хаубицом се може гађати мануелно. Потребно је око 30 секунди да хаубица отвори ватру на задати циљ. Време напуштања положаја је нешто испод 30 секунди.

Оруђе – демонстратор нема дефанзивно наоружање, као што је митраљез или аутоматски бацач граната. Међутим, вероватно ће серијска оруђа добити неко од оружја за самоодбрану.

Возило је заштићено модуларним оклопом, израђеним од керамике. Троструки под возила је обликован тако да посади пружи максималну заштиту од дејства противтенковских мина и импровизованих експлозивних средстава. Произвођач тврди да оклопна заштита штити чело возила од дејства пројектила калибра 30 мм, док је остатак возила заштићен од дејства пројектила калибра 12,7 мм. Оштећене сегменте модуларног оклопа је врло лако заменити, чак и у пољским условима. Купола је израђена од лаког алуминијумског оклопа и пружа заштиту само од дејства стрељачког наоружања и шрапнела артиљеријских пројектила. Возило има уграђен систем заштите од РХБ опасности. Радарски и акустички „потпис“ возила је на ниском нивоу, чиме је отежано њихово откривање, односно уочавање.

Самохотка је погоњена снажнијим мотором од оног који се уграђује у стандардно оклопно возило Boxer; дизел мотор са турбопуњачем MTU 199ТЕ20, снаге 804 КС, обезбеђује максималну брзину кретања од 103 км/ч.

ТТ карактеристике

Тип самоходна хаубица
Порекло Немачка
Маса ~35 т
Дужина 7,88 м
Дужина (са топом) ~10,5 м
Ширина 2,99 м
Висина ~3,5 м
Послуга 2 члана
Наоружање 1 x 155 мм
Максимални домет 30/40/56 км
Максимална брзина гађања 6-8 прој/мин
Борбени комплет 30 пројектила
Погон дизел мотор MTU 199TE20, снаге 804 КС
Максимална брзина кретања 103 км/ч
Радијус кретања ~1000 км
Поделите садржај сајта

Оставите одговор