CAESAR

Почетак самоходног артиљеријског оруђа CAESAR (Camion Equipe d’ un Systeme d’ Artillerie) калибра 155 мм везан је за самостални пројект компаније Giat. Наиме, они су у сарадњи са фирмом Lohr Industries монтирали на камион конфигурације 6х6 топ 155 мм са горњим лафетом од унапређеног вучног оруђа 155 мм TRF1. На тај начин су направили основу за нову класу лаких, ваздушнопреносних, далекометних, самоходних артиљеријских оруђа.

Функционални модел оруђа базиран на шасији камиона Мercedes/Unimog U2450L 6×6 je приказан јуна 1994. Камион је био снабдевен једном неоклопљеном кабином за возача и командира и другом такође неоклопљеном кабином, одмах иза прве, за четири додатна члана посаде. Оруђе је уграђено на задњи део кабине, са цеви која је усмерена преко камиона. Силе које се јављају при гађању преносе се на тло преко ослоне плоче која се налази на задњем делу камиона. Ослона плоча се покреће хидрауликом. У положају за гађање, точкови су издигнути и не трпе никакво оптерећење.

Конструкција је модификована и први прототип (R1) се појавио 1998. године. На прототипу су редизајнирани ашови, обједињена је кабина и заузимање елемената за гађање је аутоматизовано. Прерађена кабина је омогућавала смештај шесторо људи и била је расклопива како би се цев спустила испод хоризонтале, што је било неопходно у случајевима ваздушног транспорта оруђа.

Након трупних испитивања изведених 1998. године и усвајања примедби од стране оружаних снага, настао је прототип R2 који је приказан априла 2002. године, а касније и усвојен за нулту серију. Најзначајнија промена у односу на претходни модел била је једноделна оклопљена кабина намењена за пет чланова посаде, која је обезбеђивала заштиту од зрна калибра 7,62 мм на растојању већем од 200 м. Дебљина прозора на кабини била је 26 мм. Такође су поједностављени систем за пуњење пројектила и хидраулични систем, а број метака у борбеном комплету је повећан са 16 на 18. Мања кабина, бункери за муницију направљени од композита и смањени број посаде, утицали су да маса возила опадне са 17,8 на 17,1 т.

Дужина цеви оруђа је 52 калибара и она је типа моноблок, са комором запремине 23 литра. Затварач је завојни, отвара се на горе и то хидрауликом. Затварач је снабдевен аутоматским уређајем типа револвер за постављање каписли у одговарајући положај за наредно опаљење. Добош садржи 14 каписли. При посредном гађању елевација се креће у распону од +170 до +70 степени, а померање по правцу је 170 лево и 170 десно.  Оруђе се наводи аутоматски али постоји и ручни погон као резерва.

Изнад колевке се налази радар који даје податке о брзини пројектила на устима цеви. Ти подаци се прослеђују рачунару који обавља и балистичке прорачуне. Он је обртан на свом постољу у омогућава командиру возила (са десне стране) да, с једне стране, прими наређења и има увид у тактичку ситуацију, а с друге омогућава возачу (са леве стране) приступ подацима кључним за навигацију. На задњој страни возила је измештен и дисплеј који приказује одређене елементе за гађање. На оруђу постоји и давач температуре цеви који упозорава послугу на могућност прегревања.

Маса склопа цеви са аутоматским завојним затварачем и полуаутоматским пуњачем пројектила износи 3 400 кг. На цеви се налази гасна кочница ефикасности 30 посто. Номинална брзина гађања износи шест метака у минуту. Цев је нехромирана и требало би да издржи 500 пуних пуњења (зона 6).

ТТ карактеристике

Тип самоходна хаубица
Порекло Француска
Маса 17,1 т
Дужина 10 м
Ширина 2,55 м
Висина 3,7 м
Послуга 5 чланова
Наоружање хаубица калибра 155 мм
Максимални домет до 42 км
Брзина поседања положаја 60 секунди
Борбени комплет 18 пројектила
Погон дизел мотор
Максимална брзина кретања 100 км/ч
Радијус кретања 600 км
Поделите садржај сајта

Оставите одговор