CV90 Mjolner, самоходни минобацачки систем калибра 120 мм

Самоходни минобацачки систем калибра 120 мм, модел CV90 Mjolner, развијен је у Шведској, у погонима компаније BAE Systems Hagglunds. Овај систем представља интеграцију нове куполе Mjolner са два минобацача калибра 120 мм, на шасији борбеног возила пешадије CV90. Према митологији, Mjolner је чекић бога Тора – једно од најмоћнијих оружја, способно да равна планине. Ова комбинација Mjolner куполе на шасији CV90 усвојена је у наоружање оружаних снага Шведске. Током 2016. потписан је уговор за 40 система. Испорука је започета током прошле године, а завршетак је планиран за ову, 2020. годину. Званична ознака у шведској војсци је Granatkastarpansarbandvagn 90, или GRKPBV 90 и основни задатак који се поставља пред ово средство је повећање индиректне ватрене подршке у механизованим батаљонима.

Компанија BAE Systems Hagglunds је пре више од једне деценије развила минобацачки систем AMOS, са два минобацача 120 мм. То је било оруђе нове генерације, пројектовано  за велику брзину гађања. Шведска војска је наручила два система AMOS на шасији CV90, али даље наруџбе нису уследиле.

Минобацачи уграђени у куполу овог система пуне се преко уста цеви, употребом механизма за пуњење којим рукују два послужиоца. Систем је само делимично аутоматизован, те му је за рад потребна и људска снага, али је ипак направљен неки помак.

Максимална брзина гађања је 16 мина у минути, док је стална брзина гађања 6 мина у минути.

Из минобацача се могу испаљивати све стандардне мине калибра 120 мм, као и паметна муниција, укључујући и шведску прецизну муницију Strix. Даљина гађања, употребом стандардних мина, износи око 9 км. Употребом посебних мина, даљина гађања се повећава на око 13 км, док је паметна муниција Strix домета 5 км.

Борбени комплет возила износи 104 минобацачких мина, од којих је 56 смештено у куполи, а преосталих 48 у оклопном телу возила.

Основна форма куполе пружа заштиту послузи од дејства пројектила стрељачког наоружања калибра 7,62 мм као и парчади артиљеријских пројектила, с тим да постоји могућност да се додају елементи допунске оклопне заштите и тиме повећа ниво оклопне заштите. Сходно томе, маса куполе може да варира од 6 до 8,1 тоне.

Оклопно тело возила израђено је варењем оклопних плоча, тако да фронтални оклоп обезбеђује заштиту од дејства пројектила калибра до 30 мм, док цело возило поседује заштиту од пројектила калибра до 14,5 мм. када је реч о заштити од мина, возило може издржати дејство мине еквивалента 10 кг ТНТ. Уградњом додатног оклопа, израђеног од керамике, возило постаје отпорно на дејство пројектила калибра до 30 мм. Унутрашњост возила је пресвучена кевларом како би се спречило дејство откинутих парчади материјала унутрашњости возила.

Оно што је једна од најбитнијих карактеристика овог оруђа јесте брза реакција и кратко време поседања ватреног положаја, као и његовог напуштања након дејства – што је веома битно у условима модерног ратовања.

Од дефанзивног наоружања, CV90 Mjolner поседује митраљез на крову куполе, а могућа је и уградња даљински управљиве оружне станице.

Посада возила је трочлана и сачињавају је командир, возач и пунилац.

Возило се погони дизел мотором Scania DS14, снаге 550 КС, који обезбеђује максималну брзину кретања од око 70 км/ч и аутономију од 300 км.

Поделите садржај сајта

Оставите одговор