Dita

Dita је нова самоходна хаубица чешке производње. Ради се о даљем развоју самоходне хаубице DANA M2, али са новом, високоаутоматизованом куполом. Овај артиљеријски систем је развијен у компанији Excalibur Army и јавности је први пут приказана 2021.
Необична одлика ове самоходне хаубице је што користи куполу и платформу точкаша (камион Tatra 8х8), уместо гусеничара. Овакав необичан дизајн вуче корене још из осамдесетих година када је у Чехословачкој пројектована самоходна хаубица Dana. Са распадом Чехословачке, и Чешка и Словачка су наставиле са даљим усавршавањем овог оруђа.

Основно наоружање чини хаубица калибра 155мм, дужине цеви од 45 калибара. Максимална даљина гађања износи 39 км са пројектилима са упуштеним дном. Употребом паметне муниције, домет хаубице се повећава на 50 км.

По модерним стандардима, хаубици са дужином цеви од 45 калибара недостаје домет. На пример, веома слична словачка хаубица Zuzana 2 користи оруђе са цеви дужине 52 калибара. Бројне модерне хаубице употребом специјалне муниције могу постићи и даљину гађања од 70 км.

Овим артиљеријским оруђем може се остварити индиректна и директна ватра. Купола се може покретати до 60°. Максимална брзина гађања је шест пројектила у минути, док се методична ватра остварује са пет пројектила у минути. Борбени комплет оруђа износи 40 пројектила.

Кабина возила је оклопљена, али је овим степеном заштите посада заштићена од дејства стрељачког наоружања и парчади артиљеријских пројектила. У возило је уграђен систем филтрације ваздуха, као и систем за централну регулацију притиска ваздуха у гумама.

Код ове самоходне хаубице остварен је високи степен аутоматизације. Аутоматизовано је пуњење оруђа пројектилима, навигацијски систем, балистички рачунари, дијагностика система и тд. Послугу хаубице чине свега два члана – командир и возач, мада у куполи постоји и радно место за трећег члана посаде, који се ангажује само у случају отказивања аутоматике куполе.

За разлику од многих недавно приказаних самоходних хаубица, каква је француска CAESAR, које користе комерцијална возила, Dita користи наменски израђену платформу точкаша. Возило је погоњено дизел мотором Tatra T3C-928-90, ваздухом хлађеним, снаге 400 КС; трансмисија је аутоматска. Поред главног погонског мотора, уграђен је и помоћни мотор, који је намењен да погони куполу у случају отказа главног мотора.

ТТ карактеристике

Тип самоходна хаубица
Порекло Чешка Република
Маса 29 т
Дужина 13 м
Ширина 3,085 м
Висина 3,122 м
Послуга 2 члана
Наоружање 155 мм
Максимални домет 39 км
Борбени комплет 40 пројектила
Погон дизел мотор TATRA T3C-928-90 снаге 400 КС
Максимална брзина кретања 90 км/ч на путу
25 км/ч ван путева
Радијус кретања 600 км
Поделите садржај сајта

Оставите одговор