F125 Baden-Württemberg, класа фрегата

Најновија фрегата немачке ратне морнарице, класе F125, може се ангажовати на задатку у трајању од две године пре него се врати у матичну луку. Способне су да делују до 5000 сати годишње, чак и у тропским условима. F125 је пројектно име за класу фрегата Type 125 Baden-Württemberg. Основна мисија фрегате F125 је учешће у здруженим мисијама, укључујући мултинационалне и мрежноцентричне операције. Фрегата депласмана 5500 тона одликује се новим трупом и надграђем, са смањеним радарским одразом, који је заснован на модификованој конфигурацији Meko-D.

Програм фрегате F125

Немачка ратна морнарица је 1997. започела пројектовања наследника фрегате класе F122 Bremen. Од изграђених осам фрегата ове класе, седам је повучено из оперативе, док се повлачење осме, последње фрегате из класе, очекује током 2021. године.

Развијен је концепт по коме је замена за фрегате класе Bremen требала да буде вишенаменски ратни брод, али су до 2005. захтеви за фрегату класе F125 били засновани на способностима за борбу против асиметричних претњи и извођење операција стабилизације.

Током пројектовања, представници немачке ратне морнарице су изјављивали да ће F125 бити наоружана тако да ће моћи да нанесе ударе по циљевима на копну и у ваздушном простору, али да неће имати подводни електрични локатор (ПЕЛ).

Немачка компанија Thyssen Krupp је јуна 2007. објавила да је са компанијом Lurssen Werft формирала конзорцијум Arge F125, који је са немачком Савезном канцеларијом за одбрамбене технологије и набавку потписао уговор о изградњи четири фрегате класе F125.

Градња првог брода у класи започета је маја 2011, да би децембра 2013. одржана церемонија поринућа фрегате Baden-Württemberg у бродоградилишту у Хамбургу. Две године касније, априла 2015, одржана је слична церемонија и приликом поринућа фрегате Nordrhein-Westfalen, друге из класе.

Кобилица за трећи брод из класе, за фрегату Sachsen-Anhalt, положена је у Хамбургу јуна 2014, док је за последњу фрегату, названу Rheinland-Pfalz, кобилица положена јануара 2015. Ове две фрегате поринуте су марта 2016, односно маја 2017.

У току 2016. немачкој ратној морнарици је предата на употребу прва фрегата из класе F125. Међутим, враћена је бродоградилишту како би се отклонили уочени недостаци за које је био одговоран извођач. Проблеми су отклањани све до јуна 2019, када је фрегата коначно ступила у састав немачке ратне морнарице.

Посада фрегате F125

Свака фрегата има две посаде, које броје од 105 до 120 чланова, које се смењују свака четири месеца. Бројност посаде представља редуковану посаду (око 50%) у односу на бројност посаде код претходних класа фрегата, што је постигнуто применом високог нивоа аутоматизације.

На фрегату се може укрцати и око 50 припадника специјалних снага са опремом. За њихов транспорт брод укрцава два хеликоптера или четири наоружана чамца.

Командовање и контрола

Компанија Airbus SE је марта 2006. добила уговор по коме је требала да снабде фрегате класе F125 системима командовања и контроле. У то врме, компанија је била позната под именом European Aeronautic Defence and Space Company, или скраћено EADS.

Систем командовања и контроле је отворен, модуларне структуре, тако да дозвољава флексибилност у виду додавања додатних или модификованих система.

Како би се обезбедила размена података на тактичком нивоу, као и високи ниво интероперабилности са другим здруженим саставима, у систем командовања и контроле брода F125 интегрисани су Data Link 11, 16 и 22.

Специјално за бродски оперативни центар ове класе бродова, компанија Atlas Elektronik је развила конзоле OMADA.

Интегрисани мост и навигацијски систем

Компанија Raytheon Anschutz из Кила, потписала је августа 2008. уговор којим је постала снабдевач навигацијских уређаја. Пре тога, ова компанија је била део компаније Carl Zeiss, а носила је име Anshutz & Co.

Интегрисани мост и навигацијски систем састоје се од шест вишенаменских конзоле које служе за приказивање различитих података, као што су подаци са радара, електронске карте, навигацијски подаци  и др. Једна од поменутих шест конзола служи за планирање пловне руте.

Оружни системи

Када је реч о наоружању брода, прво треба поменути лаки Ото Меларин топ Otobreda калибра 127 мм, који за дејство по циљевима на обали може користити VULCANO муницију домета већег од 100 км.

Поред топа калибра 127 мм, на брод су уграђена и два аутоматска, даљински управљива топа Маузер, калибра 27 мм. Такође, ту су и митраљези калибра 12,7 мм, од чега их је пет даљински и два мануелно управљива.

Улогу система блиске одбране имају два лансера RAM Block II, са по 21 ракетом Raytheon RIM-116, смештени по један на прамцу и крми брода.

За извођење противбродских дејстава, брод располаже са два четворострука лансера противбродских ракета RGM-84 Harpoon домета до 130 км, што је прелазно решење док не постане доступна ракета RBS-15 Mk4.

Вероватно је да ће у будућности доћи до проширења борбеног арсенала брода, обзиром да је остављен простор за уградњу вертикалних лансера ракета.

Сензори

Kao што је већ раније речено, фрегата класе F125 нема подводни електрични локатор, али има уређај за детекцију пливача и рониоца око брода тако да се може супротставити нападу диверзаната на брод. Сензори су распоређени на оба „острва“ тако да је обезбеђена жилавост брода у борби. ИЦ сензори покривају свих 360° око брода.

Када је реч о радарима, брод располаже 3D радаром  EADS TRS-3D, као и навигацијским и радарима за управљање ватром. Радар TRS-3D врши аутоматску детекцију и праћење свих типова циљева, у ваздушном простору и на морској површини.

Навигацијски радар се налази на крову командног моста.

Аеро компонента

Фрегата располаже са хеликоптерском палубом површине 490 м² и хангаром у коме се могу сместити два хеликоптера NH-90.

Бродски погон

Код ове класе бродова примењен је нови систем погона, тзв. CODLAG (Combined diesel-electric and gas), који се састоји из четири дизел мотора MTU 20V 4000 M53B снаге по 3 015 KW, гасне турбине General Electric LM 2500 снаге 20 MW и два електро мотора Siemens снаге по 4,5 MW. Главни погонски комплекс је пројектован тако да ради 30 000 сати пре ремонта.

У прамцу је уграђен помоћни погон који се користи за прецизно маневрисање бродом приликом манeвра на узаном простору, као и приликом маневра упловљења и испловљења.

Оставите одговор