Fon der Lajen: Neophodno prekinuti krug nasilja u Gazi

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da je neophodno prekinuti krug nasilja u Gazi i poručila da će Evropska unija sarađivati sa Jordanom u pružanju humanitarne pomoći koja je potrebna civilnom stanovništvu.

„Osuđujemo neprihvatljivo nasilje ekstremista na Zapadnoj obali. Slažemo se da krug nasilja treba prekinuti. Rešenje sa dve države je jedini način da se postigne mir”, napisala je Fon der Lajen na platformi X (Tviter), nakon sastanka sa jordanskim kraljem Abdulahom II u Amanu.

Jordanski kralj pozvao je predsednicu EK da trenutno deluje na uspostavljanju prekida vatre u Pojasu Gaze i upozorio na „eskalaciju situacije u čitavom regionu” ako se izraelski napadi na palestinsku enklavu nastave. „Neophodno je odmah delovati kako bi se uspostavio prekid vatre u Gazi, zaštitili civili i obezbedila nesmetana isporuka humanitarne pomoći. Nastavak užasnog rata Izraela protiv Gaze dovešće do eksplozije situacije u čitavom regionu”, upozorio je on, pozivajući međunarodnu zajednicu da zaustavi humanitarnu katastrofu iz poštovanje međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih nacija.

Jordanski kralj je ponovio potrebu da se ozbiljno radi na političkom horizontu za za postizanje pravednog i sveobuhvatnog mira na Zapadnoj obali zasnovanog na rešenju dve države i ukazujući na ulogu Evropske unije u po tom pitanju, prenosi jordanska državna agencija Petra. Predsednica EK doputovao je u Jordan iz Egipta, u okviru posete regionu kako bi sa regionalnim liderima razgovarala o ratu između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas i humanitarnoj pomoći civilnom stanovništvu.

Fon der Lajen je u subotu u Kairu održala slične razgovore sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom al Sisijem i posetila granični prelaz Rafa, između Egipta i Gaze, prenosi Tanjug.

Kolporter.rs

Podeli:

Najnovije