Француска се и званично прикључила програму развоја противминског брода

Француска је потписала формални споразум са Белгијом и Холандијом о приступању њиховом програму развоја противминског брода.

Потписан на међународној изложби Euronaval у Паризу, сарадња ових земаља усмерена је на промоцији синергије на повећању ефикасности програма земаља учесница.

Француска се обавезала да покрене пројекат француског противминског брода на основу пловила пројектованих под окриљем заједничког, белгијско-холандског програма противминског брода класе Oostende.

Белгија и Холандија су званично започеле рад на градњи противминског брода церемонијом полагања кобилице у Француској, новембра прошле године. Француска бродограђевна фирма Piriou део је белгијског конзорцијума одговорног за испоруку 12 противминских бродова ратним морнарицама Белгије и Холандије, који ће заменити миноловце класе Tripartite који се тренутно налазе у противминским снагама ратних морнарица ових двеју земаља.

Француска очекује да током 2023. године потпише уговор о градњи бродова ове класе за потребе опремања својих противминских снага. Белгија и Холандија очекују да своје прве бродове ове класе добију крајем 2024, с тим да ће први брод добити Белгија.

Поделите садржај сајта

Оставите одговор