Француска увела у наоружање прву подморницу класе Barracuda

На церемонији у Бресту, на северозападу Француске, у оперативну употребу француске ратне морнарице уведена је прва подморница класе Barracuda, названа FS Suffren.

Подморница је званично уведена у оперативу 3. јуна, три године након поринућа и нешто више од две године након почетка пробних испитивања.

Увођење подморнице Suffren резултат је двадесетогодишњег рада на програму Barracuda, који је обухватао развој нове класе француских јуришних подморница на нуклеарни погон које би замениле шест подморница класе Rubis, које су у наоружање уведене још почетком осамдесетих година.

Као део фазе испитивања, на подморници Suffren су испитивани нови системи, а постала је и прва француска подморница која је лансирала крстарећу ракету SCALP EG, развијену у сарадњи са Великом Британијом.

Са посадом од 90 чланова, подморнице класе Suffren биће наоружане тешким торпедима F21 Artemis, противбродским ракетама SM39 Exocet и крстарећим ракетама SCALP EG.

Површинског депласмана од 4600 т и дужине 99 метара, ове подморнице ће бити способне за рад на дубини од 300 метара. У односу на своје претходнике, имаће и скоро двоструко већу аутономију.

Друга подморница из класе, названа Duguay-Trouin, поринута је новембра 2021. и очекује се да у току ове године буде уведена у оперативну употребу.

Поделите садржај сајта

Оставите одговор