Freccia

Freccia, борбено возило пешадије, конфигурације 8х8, средње је оклопно возило развијено у конзорцијуму Iveco – Oto Melara за потребе опремања јединица италијанских оружаних снага. Возило је пројектовано на основу шасије ловца тенкова Centauro, који је исти конзорцијум развијао у периоду од 1992. до 1996. године. Модификовано је са циљем обезбеђења већег степена заштите посаде, а унутрашњи распоред је оптимизован са циљем обезбеђења услова за смештај и транспорта осам војника, са два члана посаде у куполи и возачем. Прво возило је испоручено италијанским оружаним снагама фебруара 2009. године.

Возило Freccia има дуже и уже оклопно тело од ловца тенкова Centauro и тежи 26 тона. Тело и купола су изражени од алуминијумске легуре са слојем балистичког челика који обезбеђује виши степен оклопне заштите. Чеони део и под возила обезбеђују заштиту од пројектила 25 и 30 мм, као и удара експлозије еквивалента 6 кг ТНТ. Поред заштите од дејства пројектила, возило је опремљено системом РХБ заштите и аутоматским системом заштите од пожара.

Купола, модела Hitfist Plus, наоружана је аутоматским топом Oerlikon KBA калибра 25 мм, спрегнутим митраљезом калибра 7,62 мм и два лансера противоклопних вођених ракета. Још један митраљез калибра 7,62 мм, који чини секундарно наоружање возила, се може уградити на кров куполе.

Возило се погони дизел мотором Iveco 6V снаге 550 КС са механичком трансмисијом. Максимална брзина кретања возила износи 110 км/ч.

Freccia се производи у шест верзија: оклопни транспортер, противоклопно оруђе, самоходни минобацач, командно возило, санитетско возило и возило за извлачење.

У верзији оклопног транспортера, возило има трочлану посаду и превози још осам војника. Наоружано је куполом Hitfist Plus и има систем за ласерско обележавање циљева и термалну камеру.

Противоклопна верзија је наоружана са две противоклопне ракете Rafael Spike и топом калибра 25 мм.

У верзији самоходног минобацача

Самоходни минобацач уместо куполе има минобацач калибра 120 мм, производ компаније Thales Defense Armament. Минобацач има аутоматски пуњач, хидраулични систем ублажавања трзаја и аутоматски систем руковања и испаљивања.

Командно возило има куполу Oto Melara Hitrole наоружану митраљезом калибра 12,7 мм.

У санитетској верзији, возило има исто оклопно тело као и командно возило, с тим што је опремљено медицинском опремом.

ТТ карактеристике

Маса 28 т
Дужина 7,6 м
Ширина 2,9 м
Висина 3,0 м
Посада 3 члана
Могућност превожења 8 војника
Наоружање 1 х 25 мм
2 х 7,62 мм
2 х ПОВР Spike
Борбени комплет 200 х 25 мм
Погон дизел мотор снаге 550 КС
Радијус 800 – 1000 км
Брзина кретања 105 км/ч на путевима
25-30 км/ч ван путева
Корисници Италија

 

Оставите одговор