Фрегата класе Адмирал Горшков лансирала ракету Циркон

Према видео материјалу који је Министарство одбране Руске Федерације објавило 28. маја 2022, фрегата класе Адмирал Горшков (Пројект 22350) извршила је у Баренцовом мору пробно лансирање противбродске крстареће ракете Циркон.

Прва фрегата из класе Адмирал Горшков је 28. маја извела пробно лансирање противбродске крстареће ракете Циркон, којим је гађала циљ у Белом мору. Ово проблно лансирање изведено је у оквиру тестирања борбених способности фрегате.

Према информацијама објављеним од стране службе за односе са јавношћу Министарства одбране Руске Федерације, ракета је погодила свој циљ, који се налазио на удаљености од око 1000 км од места лансирања ракете у Баренцовом мору.

Адмирал Горшков је нова класа фрегата грађена у бродоградилишту Севернаја за потребе руске ратне морнарице. Ове фрегате су способне да изведу удар са дистанце, изводе противподморничка дејства, као и задатке ескорта.

Горшков је наоружан топом Аметист/арсенал А192М, калибра 130мм, 16-ћелијским вертикалним лансером из кога се могу лансирати ракете Калибар, Оникс или Циркон, затим 32-ћелијски вертикални лансер ракета Редут и/или четвороструки лансер ракета 9М100, два система блиске заштите Палаш, осам торпедних цеви калибра 330 мм за противподморничка торпеда Пакет-НК и два митраљеза калибра 14,5 мм.

Погонски комплекс, који чине два дизел мотора и две гасне турбине, омогућују броду дужине 135 м максималну брзину пловљења од 29,5 чворова.

Поделите садржај сајта

Оставите одговор