Hamas spreman da poveća broj talaca koje bi oslobodio u razmeni sa Izraelom

Militantni palestinski pokret Hamas izrazio je spremnost da poveća broj talaca koje je bi oslobodio u razmeni sa Izraelom, rekao je danas za Harec izvor uključen u pregovore.

Prema njegovim rečima, broj i identitet talaca koji će biti oslobođeni još nisu dogovoreni, a razgovori se nastavljaju.

“Indirektni kontakti između Izraela i Hamasa već su dva puta propadali, kada je bilo procenjivano da bi dogovor mogao da bude sklopljen. Treba nam više strpljenja”, dodao je on.

Vol strit džornal objavio je ranije danas, pozivajući se na egipatskog zvaničnika “bliskog pregovorima” da Hamas zahteva da se izraelski taoci i palestinski zatvorenici oslobađaju u fazama, pri čemu bi Izrael u prvoj fazi oslobodio maloletne zatvorenike u zamenu za 50 žena i dece koji su među taocima.

Prema tom izvoru, predlog o kojem se raspravljalo u nedelju predviđa da Hamas oslobodi izvestan broj žena i dece kidnapovanih tokom napada 7. oktobra za otprilike isti broj palestinskih žena i dece koji su u izraelskim zatvorima.

Egipatski izvor je rekao i da zatvorenici koji će biti uključeni u razmenu neće biti povezani sa Hamasom.

Izrael, Sjedinjene Države i Katar izrazili su optimizam u pogledu mogućnosti da dogovor bude završen u narednim danima.

Jedan od razloga što su pregovori spori je to što vođa Hamasa u Pojasu Gaze, Jahja Sinvar, ne održava kontinuirani kontakt sa pregovaračkim timovima organizacije, piše Harec.

Kolporter.rs

Podeli:

Najnovije