Hawkeye 105mm

Hawkeye је једна од најлакших самоходних хаубица данашњице. Овај систем се састоји од стандардне америчке хаубице М20 калибра 105 мм, уграђене на шасију возила M1152A1 HMMWV. Систем се означава и као 105 mm Mobile Weapon System, скраћено 105MWS.

Самоходна хаубица 105 мм је предложена као алтернатива вучној верзији хаубице 105 мм. Захтева мању посаду и може се брзо разместити и употребити, те је самим тим прикладна за брзо отварање ватре и промену ватреног положаја; може да поседне положај, испали неколико граната и промени положај пре него што јој непријатељ одреди положај и дејствује по њој контрабатирањем.

Hawkeye користи стандардну NATO муницију калибра 105 мм. Максимални домет је 11,5 км са конвенционалним пројектилима и 15,1 км са специјалном муницијом (са гасогенератором). Може да дејствује у режимима директне и индиректне ватре. Још једна од необичних карактеристике ове лаке хаубице је и поље дејства од 360 степени.

Доступна је са различитим дужинама цеви, зависно од жеља и потреба купаца.

Максимална брзина гађања износи од 10-12 пројектила у минути, док је брзина гађања при режиму сталне ватре 3 пројектила у минути. У складу са малим дометом, хаубица је намењена дејствима са ватрених положаја у близини предњег краја јединица.

Захваљујући технологији меког трзања, хаубица не захтева масивно возило за уградњу; напротив, може се уградити на теретном возилу конфигурације 4×4, какво је возило HMMWV.

Систем управљања ватром је дигитални, који захтева минимално време за испаљење првог пројектила. Посада броји три члана, а у случају нужде, хаубицу може послуживати и посада од свега два члана.

Возило има оклопљену кабину, која обезбеђује одређени степен заштите послуге. Поред HMMWV, оруђе се може уградити и на лако тактичко возило Mack Sherpa, које такође има оклопљену кабину. Даље, хаубица се може уградити и на стандардна пик-ап возила, као што је Ford F250.

M1152A1 је погоњен дизел мотором снаге 190 KS. Трансмисија је аутоматска, са четири брзине, која обезбеђује стални погон на свим точковима. Покретљивост возила се оцењује као врло добра, те је возилом могуће кретање по већини типова земљишта.

Захваљујући малој маси система, може се транспортовати ваздушним путем, употребом хеликоптера CH-47 Chinook, као и употребом стандардних транспортних авиона који се налазе у наоружању држава чланица NATO (C-130 Hercules).

Поделите садржај сајта

Оставите одговор