Холандија је израчунала цену војне помоћи Украјини и компензацију коју је за то добила од ЕУ

Холандија је до сада испоручила Украјини војну помоћ у вредности од 102 милиона евра, али је добила одштету у висини од свега 12,8 милиона, пожалила се министарка одбране Каиса Олонгрен у парламенту земље.

Како је речено, Холандија сада планира да у Украјину пошаље пет самоходних хаубица, за које још увек није утврђен износ накнаде.

Холандија је била једна од првих европских земаља која је значајну војну помоћ упутила Украјини и пре почетка сукоба са Русијом. У том пакету помоћи нашла су се два радара Thales Squire, пет радара за лоцирање артиљеријских положаја AN/TPQ-36 Firefinder, два аутономна подводна возила за откривање мина SeaFox, као и 100 антиматеријалних снајперских пушака са 30 000 метака, 3000 шлемова и 2000 борбених прслука. Након што су отпочела борбена дејства на територији Украјине, најављено је слање додатног пакета помоћи у коме ће се наћи 50 лансера противавионских ракета Stinger са 200 ракета и 50 ручних ракетних бацача Panzerfaust 3 са 400 ракета. Не задуго затим, холандски министар одбране је изјавио да се због безбедности, више неће објављивати састав пакета помоћи.

Раније је објављено да је неколико земаља ЕУ одједном тражило да им Брисел надокнади војну опрему и војну опрему предату Украјини. Како се показало, нико не жели да помаже бесплатно, посебно мале земље, попут Чешке, Словачке и других. За сада САД и Велика Британија ништа не захтевају од Брисела, али овде ће се ово питање вероватно решити на другачији начин. Вашингтон и Лондон методично увлаче Украјину у дугове, испуњавајући све хирове Зеленског. Процењује се да је само од 24. фебруара Кијев добио војну помоћ у вредности од 8 милијарди долара, при чему су највећи део ове суме дале САД и Велика Британија. Доста новца је уложила и Пољска, али САД и Европска унија јој то надокнађују.

Поделите садржај сајта

Оставите одговор