Za reciklažu otpada u Vinči 300 miliona evra

09.10.2019.

Konzorcijum koji je osnovao SUEZ u okviru javno-privatnog partnerstva uspešno je sklopio sporazum o projektnom finansiranju, u iznosu od 300 miliona evra, izgradnje postrojenja za reciklažu otpada u Vinči, saopštili su iz ove francuske kompanije.

Kako su istakli u Parizu, ova infrastruktura će omogućiti zatvaranje jedne od najvećih deponija koje još uvek rade u Evropi.

Sporazum za finansiranje je sklopljen sa Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC), Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Austrijskom razvojnom bankom (OeEB). Javno-privatno partnerstvo zaključeno je sa Gradom Beogradom 2017. godine i potpisano na period od 25 godina, a u SUEZ-u ističu da se očekuje da će se na ovaj način ostvariti 1,6 milijardi evra prometa. Postrojenje će imati kapacitet prerade 43 tone smeća na sat.

Ističe se i da će objekat biti priključen na nacionalnu elektroenergetsku mrežu i toplovod u Beogradu, smanjujući tako njegovu zavisnost od prirodnog gasa. U SUEZ-u naglašavaju da dodatni objekti uključuju i postrojenje za reciklažu građevinskog otpada, godišnjeg kapaciteta 200.000 tona, kao i skladište s bioplinom.

U Parizu ističu da je konzorcijum dobio sva potrebna odobrenja za početak građevinskih radova, s ciljem da kompletna komercijalna eksploatacija započne 2022. godine.

Zamenica generalnog direktora SUEZ-a Mari Anž Debon, zadužena za Francusku, Italiju, Centralnu i Istočnu Evropu, naglasila je da je SUEZ-u drago što će sa svojim partnerima Beogradu obezbediti ekološke prednosti ovim istorijskim i inovativnim projektom, modelom za region Zapadnog Balkana, i šire.

U saopštenju koje je izdao SUEZ, ističe se i da je zamenik gradonačelnika Goran Vesić poručio da je Grad Beograd srećan što je ostvarena ova ključna etapa u saradnji sa SUEZ-om i njegovim partnerima, što će omogućiti da se ispuni obećanje da se zatvori deponija u Vinči i da se razviju najsavremenija rešenja za upravljanje otpadom u korist građana Beograda.

Izvor: novosti.rs Foto Z. Jovanović/ ilustracija