Godišnjica odbrane Beograda 1915. i reči majora Gavrilovića koje su ušle u istoriju

07.10.2019.

Polaganjem venaca i nizom prigodnih događaja obeležava se godišnjica herojske odbrane Beograda 1915. godine. Bitka je vođena 6. i 7. oktobra, kada se     austrijska vojska  iskrcala na delu obbilo je da srpske jedinice na ovom sektoru fronta izvrše opšti kontranapad.

Foto:Printscreen

Čuveni govor majora Gavrilovića glasio je:

Vojnici! Junaci!

Vrhovna komanda izbrisala je naš puk iz brojnog stanja, naš puk je žrtvovan za čast Beograda i Otadžbine. Vi nemate više, da se brinete za živote vaše, oni više ne postoje. Zato napred u slavu! Za Kralja i Otadžbinu! Živeo Kralj! Živeo Beograd!.”

Kada je 1934. godine građen dorćolski podvožnjak u Ulici Tadeuša Košćuškog pronađene su kosti vojnika koji si branili Beograd dve decenije ranije.

“Strašna bitka se odvijala tih dana, prvo užasno bombardovanje 5. oktobra, topovima tipa 110 milimetara, merzerima je tuklo danima. Kad je počelo iskrcavanje i kad je počela odsutna bitka, nije moglo da se broji koliko je mrtvih ostalo”, kaže Ivan Stratimirović iz Saveza ratnika potomaka oslobodilaca Srbije 1912/20 iz Prvog svetskog rata.

Deo ostatka kostiju beogradskih branilaca sahranjeni su kod kosturnice Jakšićeva kula kod crkve Ružica, a drugi deo u spomen-kostrunici na Novom groblju.

“Na spomenik hrabrim borcima na Dorćolu gde se održavala najteža bitka položiće se cveće, biće postrojene jedinice Vojske Srbije, hor Prve beogradske gimnazije a sveštenici će držati opelo. Potomci ratnika i građani ovekovečiće 104. godišnjicu odbrane Beograda, a biće položen i venac na grob majora Gavrilovića”, kaže Stratimirović.

Izvor: rts.rs