Institut za pulmologiju: Na respiratoru 10 pacijenata, i mladi na intenzivnoj nezi

30.03.2020.

Direktora Instituta za pulmologiju rekla je za RTS da je ta ustanova tokom vikenda primila i mlade pacijente zaražene koronavirusom kojima je bolest brzo napredovala i koji su morali u Intenzivnu jedinicu, ona je izjavila da je 10 pacijenata na respiratoru.

Foto:Printscreen

Ona je navela je da klinika ima 175 postelja i da je sinoć morala da zaustavi prijem novih pacijenta jer su kapaciteti popunjeni.

“Intenzivna nega ima 14 postelja, 13 respiratora, od toga jutros obaveštenje da su tri respiratora prazna”, rekla je doktorka Vučinić.

Međutim, ističe, ono što je važno kod tih pacijenata jeste to što nikada ne znate kada će njihovo zdravstveno stanje da se pogorša.

“To se dešava u satima, bukvalno oni dobiju stezanje u grudima i momentalno im pada saturacija, pada nivo kiseonika u krvi i oni završavaju u intenzivnoj jedinici”, rekla je Vučinićeva.

Podsetila je da ovo bolest koja je nepredvidiva, o kojoj se malo zna i da pogađa sve. Ona je rekla da na klinici leže pacijenti od 22 do 85 godina i da je za njima veoma težak vikend.

“Primimo čoveka bez komorbiditeta, relativno zdravog prethodno, mladog, primimo u podne i već je uveče kandidat za intenzivnu jedinicu”, rekla je doktorka.

Ponovila je da posebnu pažnju moraju da obrate astmatičari, bolesnici sa hroničnom optruktivnom bolešću pluća, kao i bolesnici u životnom riziku od koronavirus.

“Kašalj, stezanje u grudima, povišena temperatura, malaksalost, klasični sipmtomi gripa je nešto na šta pacijenti moraju da obrate pažlju i ne smeju odlagati posetu lekaru, trijažna ustanova je Infektivna klinika”, rekla je doktorka Vučinić.

Navela je da su prethodne nedelje primili 19 mladih lekara i da oni već rade.

Izvor: rts.rs