Iz UAE sleteo avion sa medicinskom pomoći Srbiji

29.03.2020.

Avion sa zaštitnim sredstvima za borbu protiv koronavirusa, koju su kao prvi deo pomoći poslali Ujedinjeni Arapski Emirati, sleteo je u Beograd oko tri sata posle ponoći.

Foto:Printscreen

U prvom delu donacije UAE nalazi se 13.750 zaštitnih i 15.000 bolničkih odela, ‪500.000 rukavica, 30.000 sredstava za zaštitu cipela, 20.000 maski, 6.000 sanitizera – ukupno 10 tona pomoći.

U drugom delu donacije, Ujedinjeni Arapski Emirati poslaće Srbiji respiratore.

Avion su na aerodromu dočekali ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ambasador UAE u Srbiji Mubarak Said El Daherija, drugi srpski zvaničnici i diplomata iz UAE.

“U ime predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta VS, imam čast da prenesem njegovu zahvalnost i zahvalnost svih građana, šeiku Bin Zajedu i građanima UEA. Malo je zemalja na svetu koje nisu zatražile pomoć od UAE, a još je manje zemalja na svetu koje su dobile ovako veliku, ovako potrebnu, velikodušnu pomoć kao što je dobila Republika Srbija”, istakao je Vulin.

U drugom delu donacije, Ujedinjeni Arapski Emirati poslaće Srbiji respiratore.na

Pomoć je, kako kaže, došla u pravom času i čini ono što je potrebno u ovom trenutku – maske, odela, kaljače. “Sve ono što nam je potrebno u ovom trenutku”, ističe ministar.

Prijatelji se poznaju u teškim vremenima, ističe ministar Vulin i podseća da se pristiglom pomoći opredmetio dogovor predsednika Vučića i šeika Muhameda Bin Zajeda i pokazao da Srbija nije sama.

U saopštenju ambasade UAE navodi se da su UAE preduzeli niz međunarodnih humanitarnih akcija kako bi pomogli svetu u borbi sa ovim opakim virusom, a Republika Srbija, kao jedna od prijateljskih zemalja, ističe se, u UAE i ovog puta imala prioritet.

Izvor: rts.rs