Još 7 preminulih od korona virusa, ukupno 58 žrtava

06.04.2020.

Još osoba preminulo je od korona virusa u Srbiji, saopšteno je na konferenciji za medije u Vladi Srbije danas u 15 sati.

Foto:Printscreen

Do sada je u Srbiji ukupno 1.197 osoba hospitalizovano, 101 na respiratorima, a testirano 8.552 osobe. Od juče su preminule tri osobe muškog pola, četiri ženskog pola, a njihov prosek godina je 64,5.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da se broj testiranih iz dana u dana povećava i da očekuje dalji porast testiranja narednih dana.

Prema njegovim rečima, podaci poslednjeg topografskog pregleda od pre dava dana pokazuju da je najveći broj zaraženih u Beogradu – 876, dok je u Nišu 90, Novom Sadu 86, Ćupriji 83, Valjevu 59, Kruševcu 55, Čačku 32, Leskovcu 30, Kragujevcu 28, Paraćinu 27, Vranju 25, Zaječaru 25, Jagodini 24 a u Pančevu 22.

U Novom Pazaru je 21 oboleo, Surdulici 19, Subotici 16, Užicu 15, Požarevcu 12, Kraljevu 12, Kosovskoj Mitrovici 11 kao i u Pirotu dok je u ostalim mestima broj inificarnih manji od deset.

Odgovarajući na pitanja novinara, Kon je rekao da su magacini sa zaštitnom opremom i dalje puni, ali da se distribuiraju sukcesivno po ustanovama i gradovima.

„Ako neko misli da je zahtev tako što viče – treba mi oprema, to nije zahtev. Neće dobiti opremu onaj ko je zvanično ne traži“, objasnio je Kon dodavši da svaka bolnica ili ustanova mora da podnese zahtev ako im treba oprema i u kojoj količini.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević navela je da do danas 178 osoba otpušteno sa bolničkog lečenja, od kojih 60 u privremenim bolnicama čeka rezultate drugog testa nakon što su prvi put bili negativni.

Što se tiče zdravstvenih radnika u Srbiji, ona je rekla da je dosad testirano 868 osoba od kojih je 160 bilo pozitivno. U ukupnoj strukturi obolelih od korona virusa 8,38 odsto čine medicinski radnici.

Direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ Milovan Bojić kazao je danas da je na tom institutu zaraženo 67 zdravstvenih radnika i naveo da su se zarazili od pacijenata koji nisu imali simptome korona virusa.

Izvor: kolporters.rs/ danas.rs