Na Beogradskom sajmu od danas počinje prijem pacijenta

28.03.2020.

Privremena bolnica na Beogradskom sajmu od danas počinje da prima prve pacijente obolele od novog virusa korona sa lakšim tegobama.

U taj objekat moći će da uđu isključivo pacijenti i zdravstveni radnici, a javnosti i novinarima nije dozvoljen pristup, jer je ceo prostor dezinfikovan i spreman za lečenje obolelih. Prostor za boravak zaraženih obezbeđen je u halama 1, 3, 4 i 5, a Vojska Srbije je dopremila oko 3.000 kreveta i ormarića, prostor između kreveta je ograđen paravanima, a na galerijama hala biće lekarske ordinacije sa rendgen aparatima.

Osim lekara specijalista, u privremenoj bolnici biće i psiholozi. Na sajmu su obezbeđeni svi sanitarni uslovi, pacijentima će se u tom prostoru dopremati hrana, konstantna temperatura u objektu biće 20 stepeni, a osim toga, ceo sajam je prekriven wi-fi.

Ministarstvo zdravlja objavilo je na  sajtu covid19.rs spisak stvari koje je  pacijent  obavezan da ponese :

Svu svoju medicinsku dokumentaciju
Lekove koje pije kao svoju redovnu terapiju
Stvari potrebne za ličnu higijenu
Pidžamu
Papuče, patike
Trenerku ili drugu udobnu odeću i to za barem 2 presvlake
Peškire
Bade mantil – po želji
Čaša, najbolje plastična
Toalet papir i ubruse, po želji
Posteljinu – po želji. Kreveti imaju posteljinu i imaće jednokratnu posteljinu, ali ukoliko želi, pacijent može da ponese i svoju. Ista je situacija sa jastucima i ćebićimaPacijenti mogu da ponesu svoje telefone, laptop ili tablet računare. Treba poneti i punjače, mada će biti na sajmu dodatnih za one koji zaborave svoje. Nije loše poneti i slušalice.

Pacijentima je dozvoljeno kretanje po halama Sajma u okviru kojih je postavljen karantin, u skladu sa svojim fizičkim mogućnostima, uz molbu da kretanje bude umereno jer je to povoljnije za zdravstveno stanje.

Izvor: kolporter.rs Foto: Twitter, Ministarstvo odbrane