Nove dve žrtve kovida, još 203 osobe zaražene

15.10.2020.

Prema poslednjem preseku, u Srbiji su za 24 sata od kovida 19 preminule još dve osobe. Potvrđena su 203 nova slučaja zaraze koronavirusom.

U poslednja 24 sata u Srbiji su na koronavirus testirane 6.504 osobe, njih 203 bilo je pozitivno, dok su preminule dve osobe. Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut” na respiratorima u bolnicama širom Srbije se nalazi 25 pacijenata, a juče smo ih je bilo 22.

 U Srbiji se beleži dnevni porast obolelih od kovida 19. Epidemiolozi ponovo pozivaju na poštovanje mera protiv širenja koronavirusa, posebno u Beogradu.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da će insistirati na tome da lokalni Krizni štabovi više ne izdaju “specijalne dozvole” za svadbe i proslave, pošto upravo takva okupljanja, kako je ocenio, daju priliku virusu da cirkuliše.

Nošenje zaštitnih maski uskoro će biti obaveza i na otvorenom prostoru kada dolazi do kontakata, kaže imunolog Srđa Janković.

Lekari strahuju od naglog porasta broja pacijenata, jer se povećava broj prijema u bolnicama. Tako je i u Kliničko-bolničkom centru doktor Dragiša Mišović, koji je od početka epidemije u kovid sistemu.

Školski sistem u postojećim epidemijskim uslovima se dobro drži i bilo bi dobro da tako što duže i ostane, kaže ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Izvor: rts.rs