Od kovida osam preminulih, 339 pozitivnih, raste broj osoba na respiratoru

31.07.2020.

U poslednja 24 sata na virus korona testirano je 9.436 osoba, od čega je pozitivno 339. Preminulo je osam osoba, a broj pacijenata na repiratoru je porastao, pa ih je danas 162 , čak 12 više nego juče, što ukazuje da su kliničke slike pacijenatata teške.

Foto:Printscreen

Iako broj novozaraženih opada epidemiolozi upozoravaju da ćemo se sa virusom kovid 19 još dugo vremena boriti i da je primena preventinih mera neophodna u da ulazak virusa u kolektive, posebno sa starijom populacijom, može da bude koban.

Proglašena vanredna situacija u Aleksincu

U Aleksinda se mere ne poštuju.cu je proglašena vanredna situacija. Za prethodnih desetak dana ophod 320 testiranih ljudi, kod njih 70 je potvrđen koronavirus. Direktor Opšte bolnice u Aleksincu doktor Goran Vidić kaže za RTS da je opštinski krizni štab doneo tu odluku iz preventivnih razloga.

“Do pre nedelju dana broj zaraženih je rastao, od pre nedelju dana imamo pad broja zaraženih s tim da je pre dva testirano 49 uzoraka, a 12 je bilo pozitivno, što za opštinu Aleksinac nije mali broj”, rekao je Vidić.

Dodao je da je juče testirano 29 ljudi, a da se danas popodne očekuju rezultati. “Onda ćemo moći da kažemo sa sigurnošću o čemu se radi”, istakao je Vidić.

Ukazao je da se sve svodi na to

“Mnogo je mladih obolelo, najmlađi oboleli u opštili Aleksinac ima osam godina. Statistika za uzorkovane građane je da 60, 70 odsto su ljudi mlađi od 50 godina”, naglasio je Vidić.

“Imamo paradoksalnu situaciju da Dom zdravlja koji radi uzorkovanje za građane komercijalno, koji žele da idu van, da su čak imali u nekim danima više otkrivenih pozitivnih kod tih građana nego kod onih koji su imali tegobe”, rekao je Vidić i objasnio da se radi o asimtomatskim slučajevima.

U Subotici preminula četiri pacijenta

U Subotici su od koronavirusa u protekla 24 sata preminule četiri osobe, saopštila je subotička bolnica. Umrle su dve pacijentkinje stare 94 i 87 godina i dva muškarca starosti 71 i 66 godina.

To je prvi put od početka epidemije koronavirusa da je u Subotici u jednom danu preminulo nekoliko osoba.Prethodno je u Subotici od kovida 19 preminulo sedmoro ljudi.Na bolničkom lečenju u kovid centru trenutno se nalaze 92 pacijenta, a devetoro je na mehaničkoj ventilaciji.

U proteklom danu u kovid respiratornoj ambulanti subotičke bolnice pregledano je 28 osoba, a 11 novozaraženih hospitalizovano. Na kućnu izolaciju je otpušteno osam pacijenata. Među zdravstvenim radnicima nema novoobolelih od kovida 19, navode u Opštoj bolnici u Subotici.

U Vranju hospitalizovana 144 pacijenta, na kiseoniku 22 osobe

U četiri kovid bolnice Zdravstvenog centra Vranje ukupno su hospitalizovana 144 pacijenta, od kojih je na koronavirus pozitivno 73, a bilo je i 12 novih prijema.Na kiseoniku su 22 osobe, otpušteno je osam ljudi, a od toga dva pacijenta transportovana su u Klinički centar Niš.

Među hospitalizovanima nema dece. Sada je u četiri kovid bolnice 71 slobodno mesto.Tokom jučerašnjeg dana u vranjskoj kovid ambulanti obavljena su 254 pregleda, od toga je 51 prvi pregled i 203 kontrolna.