Patrijarh: Bezbožnici su digli ruke na svetinje

14.01.2020.

Građani Srbije dočekali su Novu godinu po Julijanskom kalendaru na trgovima i u ugostiteljskim objektima. Kod Hrama Svetog Save u Beogradu služen je moleban za Srbe na Kosovu i Metohiji i u Crnoj Gori.

Moleban je služio patrijarh srpski Irinej sa sveštenstvom Hrama.  Patrijarh je je u obraćanju rekao da je prethodna godina bila puna iskušenja i nevolja, kako u našem narodu, tako i u čitavom svetu.

“Zato se molimo Gospodu da blagoslovi vreme koje je ispred nas, da ovo bude godina milosti božije…da nas Gospod oslobodi i liši nevolja koje gledamo i koje prete velikom opasnošću i našem narodu i drugim narodima pod suncem”, rekao je patrijarh.

Mi smo se večeras, naveo je on, posebno okupili da se zajednički pomolimo Gospodu za ono što se dešava “u našoj bratskoj i svetoj Crnoj Gori, za ono što naša braća doživljavaju i što im se sprema da dožive, što nikada nisu doživeli”.

Rekao je da su bezbožnici digli ruke na imovinu svetinja gospodnjih, “da je uzmu i potroše”. Hoće da nam oduzmu svetinje i to oni koji sa svetinjama nikakvog zajedništva nemaju…to što oni spremaju, to nisu ni Turci činili, ni oni drugi koji su bili slični Turcima”, rekao je patrijarh Irinej.

U Novom Sadu, evropskoj prestonici kulture 2021, pravoslavna Nova godina slavila se na pedeset lokacija sa više od 200 umetnika iz deset zemalja. U Rumi je goste zabavljao Goran Bregović.

Slavilo se i u Požarevcu na Trgu oslobođenja uz Simfonijiski orkestar koji je, uz klasične melodije, svirao rok hitove i filmsku muziku, Kragujevcu,  uz “Neverne bebe”, zvuke roka i vatromet, Kruševlcu uz Tropiko bend, Nišu, Čačku…

Srpska nova godina uz vatromet i pesmu dočekana je i u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji – u Gračanici, Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Štrpcu. Stanovnici Gračanice su Novu godinu po Julijanskom kalendaru dočekali na Trgu oslobodilaca uz Slobodana Radanovića kuvano vino i rakiju, a u Kosovskoj Mitrovici uz vatromet i pesme Željka Vasića i Vanje Mijatovi

Srpska nova godina dočekana je uz molitvu, vatromet i trubače i u mnogim gradovima u Republici Srpskoj. U Banjaluci u porti Hrama Hrista Spasitelja nastupali su – ansambl “Veselin Masleša”, Gradski tamburaški orkestar i etno-grupa Iskon. U Trebinju se za sjajnu atmosferu za doček pravoslavnu Nove godine u bašti hotela Platani pobrinuo se Bane Mojićević.

 Slavilo se i u Crnoj Gori. Tradicionalni docek Pravoslavne Nove godine u Beranama obnovljen je posle dolaska na vlast koalicije Zdravo Berane jer je za vreme vlasti DPS ova tradicija osam godina bila prekinuta. Tako je sinoć na trgu Igumana Mojsija Zecevica prisutne je zabavljala Ana Kokic, a pre nje su nastupili umetnici iz Berana Vujica Jokic i Milos Obradovic.

Izvor: rts.rs/agencije Foto: printskrin RTS