Patrijarh Irinej: Vučića osuđuju za izdaju koju nije počinio

16.10.2020.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uhvatio se u koštac sa brojnim problemima Kosova i Metohije i pokazao se kao odgovoran državnik po mnogim nacionalnim pitanjima, kaže patrijarh srpski Irinej.

Foto:Printscreen

Patrijarh Irinej je rekao da već osam godina sluša o tome da Vučić “sprema izdaju Kosova i Metohije” i postavio pitanje da li ima smisla unapred osuditi čoveka za nešto što nije učinio, samo zato što neki smatraju da će to učiniti.

Patrijarh je u intervjuu za današnje izdanje Večernjih novosti rekao da su sud o Vučićevom radu dali građani na izborima.

Komentarišući Sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine, potpisan 4. septembra u Vašingtonu, Irinej je ocenio da SAD mogu da odigraju veliku uulogu u postizanju dogovora Srba i Albanaca.

“Oni su velika politička, ekonomska i vojna sila koja je do sada bila isključivo na stani Albanaca, uprkos našim molbama da treba objektivno sagledati krizu na Kosovu i Metohiji. Mislim da treba prepustiti Srbima i Albancima da se sami oko svega dogovore bez nametanja rešenja u korist samo jednog naroda. U tom pogledu SAD mogu odigrati veliku istorijsku ulogu”, naveo je Irinej.

Za Kosovo i Metohiju sam izuzetno vezan, proveo sam tamo 18 godina života. Albanski političari zbog otvorene podrške moćnih zapadnih država nisu voljni ni da razgovaraju, a kamoli da pregovaraju sa srpskom stranom. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uhvatio se ukoštac sa mnogobrojnim problemima Kosova i Metohije. On se pokazao kao odgovoran državnik po mnogim nacionalnim pitanjima. Sud o njegovom radu su dali građani na izborima.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve ljubazno se odazvao pozivu “Večernjih novosti” da se, povodom 67. rođendana naše kuće, osvrne na najznačajnija društvena i politička pitanja i izazove koji se postavljaju pred našu zemlju i narod.

Srpski prvojerarh u godini u kojoj Srpska patrijaršija obeležava stogodišnjicu svoje obnove napunio je 90 godina. Na osnovu svog bogatog životnog, monaškog, arhijerejskog i patrijaršijskog iskustva, poručuje da moramo da se držimo svojih korena, ali i da čuvamo veru i tradiciju. Njegovoj svetosti u mislima neprekidno je Kosovo i Metohija, a posebno Srbi koji su morali da tamo ostave domove i imovinu. Svoje molitve patrijarh Irinej neprekidno uznosi za dobrobit ne samo Srba, već i svih naroda sa kojima delimo životni i geografski prostor, jer je uveren da naš narod može da bude najčvršća veza Istoka i Zapada.

Želja za bratsku Crnu Goru

Iz Crne Gore konačno stižu ohrabrujuće vesti – sporni Zakon o slobodi veroispovesti biće izmenjen. Kako vidite budućnost vernika i našeg naroda u ovoj državi u svetlu poslednjih promena?

– Pitao sam se koliko će dugo vremena Evropa imati strpljenja da toleriše političara koji se izjašnjava kao ateista, a otvoreno govori o stvaranju takozvane crnogorske pravoslavne crkve u režiji jedne političke partije u sekularnoj državi. Vrhunac tog sumanutog plana je nakaradni Zakon o slobodi veroispovesti kojim su hteli da “legalizuju” otimanje svetinja u eparhijama Srpske pravoslavne Crkve u Crnoj Gori. Zadivljen sam narodom koji je molitvenim litijama i demokratskim putem uspeo da sačuva svoju veru i pradedovske svetinje. Želim bratskoj Crnoj Gori napredak u svakom pogledu.

Izvor: novosti.rs