Posle 59 dana u Srbiji bez preminulih od kovida 19

22.05.2020.

To je prvi put posle čak 59 dana, odnosno od 23. marta, da u našoj zemlji nije registrovan nijedan smrtni slučaj od korona virusa.

Od početka epidemije u našoj zemlji preminulo je 237 osoba, a zaraženo je njih skoro 11.000. Stopa smrtnosti je 2,17 odsto. Epidemiolozi poručuju da je i dalje potrebno održavati fizičku distancu, izbegavati kontakte i nositi opremu tamo gde je to potrebno.

Od danas će biti liberalnije mere na granicama. Svima koji ulaze u Srbiju više nije neophodan negativan test na koronavirus, niti dozvola komisije. Tu odluku usvojila je Vlada Srbije na preporuku Kriznog štaba. Svim osobama koje ulaze na teritoriju Srbije biće uručivana zdravstvena upozorenja.

Testiranje na lični zahtev

Testiranje na lični zahtev građana na koronavirus počinje danas, a brisevi se uzimaju u institutima i zavodima za javno zdravlje, kao i u domovima zdravlja, saopštila je Vlada Srbije.

Test na lični zahtev košta 6.000 dinara, uplaćuje se na jedinstveni žiro-račun koji se može naći na covid19.rs, kao i na sajtu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, navedeno je na portalu Vlade Srbije.

Građani prvo treba da uplate novac na žiro-račun, a zatim testiranje, odnosno uzimanje brisa iz grla i nosa, mogu obaviti u najbližem institutu, zavodu ili domu zdravlja. Termin za testiranje građani mogu zakazati pozivom na broj telefona: 011/362-0000.

Vreme čekanja na rezultat je od 24 sata do 48 sati od uzimanja brisa.

Na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu navedeno je i da građani termin za testiranje mogu zakazati putem imejla info@zdravlje.org.rs, sa molbom da se ostavi broj telefona kako bi se preciziralo vreme testiranja.

Pravo na besplatno testiranje imaju svi građani sa simptomima koronavirusa koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom, kao i pacijenti koji odlaze na operacije i određene intervencije poput bronhoskopije.

Besplatno testiranje je omogućeno svim studentima ili maloletnim licima koja putuju u zemlje koje ne dozvoljavaju ulaz bez prethodno uradenog PCR testa.

Izvor:rts.rs / beta