Pravni savetnik SPC: Eventualni spor oko vlasništva pokreće tužbom, a ne novim zakonom

17.01.2020.

Crkva je potpuno zakonito i legitimno evidentirala svoje vlasništvo. Zakon o slobodi veroispovesti je bespotrebno dobio političku dimenziju i pokreće spor.

Na ovaj način dr Vladimir Leposavić, pravni savetnik Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke vidi problem spornog zakona u Crnoj Gori koji je predstavio na predavanju na Institutu za međunarodnu politiku i privredu. Prema njegovom mišljenju, Zakon o slobodi veroispovesti je pitanje koje treba posmatrati kao pravno pitanje.

– Dva glavna problema ovog zakona su: prekid pravnog subjektiviteta, zloupotreba principa dobrovoljnosti registracije, i drugo, to što se bavi Zakonom o slobodi veroispovesti, kao sredstva da se reguliše imovina – rekao je dr Leposavić.

Crkva, odnosno eparhije, dodaje, zakoniti su i legitimni vlasnici svoje svojine, gde u zemljišnjim knjigama, katastru i listama nepokretnosti to stoji.

– U zakonitim postupcima koji su vođeni unazad decenijama, crkva je potpuno zakonito evidentirala svoje vlasništvo. Sam spor ne postoji. Umesto da se pokrene tužbom, taj se spor sada pokreće zakonom. Iskoristio se zakon da se podigne “optužnica” i da se njime konstruiše imovinskopravni spor, a na način da se reši da umesto suda tu optužnicu prihvati skupština. Za razliku od svih ostalih vlasnika nepokretnosti u Crnoj Gori koji to pitanje rešavaju pred nadležnim sudom, crkva sad to mora da rešava u upravnom postupku – rekao je dr Leposavić.