Protest ispred Centralnog zatvora u znak podrške uhapšenima na demonstracijama

13.07.2020.

Ispred Centralnog zatvora održan je protest građana nezavodovoljnih zbog, kako tvrde, bespravnog i neopravdanog hapšenja pojedinih demonstarnata tokom protesta prethodnih večeri.

Okupilo se nekoliko stotina građana koji su nosili transparente “Hapsite lopove, a ne borce”, “Krovovi, ne kavezi”, “Ne može suzavac da spere vašu brutalnost”, “Hapsi huligane, ne tuci svoj narod”.Oni su skandirali “Pustite ih sve”, “Pustite ih sve”.

Ispred Centralnog zatvora bile su i porodice uhapšenih. Oni su zahtevali da svi koji su bez osnova uhapšeni budu pušteni, momentalni prestanak policijske represije nad narodom, smenu direktora policije i svih službenika policije koji su koristili prekomernu silu, kao i sudsko procesuiranje istih.

Zatražena je i smena direktora policije Vladimira Rebića, kao i odgovornost svih onih koji su, kako kažu, učestvovali u hapšenju, ali i presuđivanju. Najavili su da će se i sutra okupiti.

Skupu su prisustvovali i lider Dveri Boško Obradović i predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, kome su pojedini okupljeni uzvikivali uvrede.

Građanima se obratio predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac koji je poručio da je potrebno iskazati solidarnost prema uhapšenima i, kako je naveo, tiranije koju sprovodi režim Aleksandra Vučića.

Lutovac je uputio zahtev da svi koji su uhapšeni do sutra budu oslobođeni.

“Ukoliko se to ne dogodi, biće organizovan novi protest”, rekao je Lutovac, dodajući da su uspeli kada su se borili za oslobađanje Aleksandra Obradovića, uspeće i sada.

Prisutnima se, između ostalih, obratio i akademik Dušan Teodorović koji je rekao da je Srbija postala zemlja jednog čoveka.

“Ovaj režim se brutalno obračunao sa mladošću Srbije. Pozivam policiju i žandarmeriju da se pridržavaju pravilnika”, rekao je između ostalog Teodorović.

Ivana Jelić iz združene akcije “Krov nad glavom” zatražila je da se oslobodi troje njihovih aktivista, ali i svi ostali.

Izvor: nova.rs/rs.n1info.com Foto:N1