Prvih 10 pacijenata primljeno na Sajam

29.03.2020.

Prvih deset pacijenata zaraženih korona virusom primljeno je u privremenu bolnicu na Beogradski sajam.

Privremena bolnica na Beogradskom sajmu predodređena je za pacijente sa lakšom kliničkom slikom, odnosno sa blagim simptomima. Prijem je počeo nešto posle 13 sati, a pacijenti su dovezeni ambulantnim kolima, uz pratnju policije. Na Sajmu je postavljeno 3.000 kreveta koji su raspoređeni u halama 1, 3, 4 i 5.

Prostor je adaptiran tako da su bolničke postelje podeljene paravanima, svaki pacijent će imati i ormarić, ali i mogućnost da gleda televiziju i igra bilijar, stoni fudbal ili neku drugu društvenu igru. Ceo kompleks Sajma pokriven je dobrom vaj-faj konekcijom, a svaka soba u halama ima svoje priključke za struju.

Na galerijama hala već su postavljene privremene lekarske ordinacije sa rendgen aparatima. Osim lekara, u ovoj ogromnoj bolnici radiće i psiholozi.Pacijentima će biti dozvoljeno kretanje po sajamskim halama u okviru kojih je postavljen karantin.

Glavna svrha ove, ali i ostalih privremenih bolnica koje se otvaraju u zemlji, jeste da pacijenti koji imaju lakše tegobe, a pozitivni su na virus korona, budu izolovani kako se bolest dalje ne bi širila, ali i da budu pod stalnim zdravstvenim nadzorom.

Privremene bolnice su, za sada, organizovane i u Novom Sadu i u Nišu.

Izvor: kurir.rs Foto: Tanjug/ Ministarstvo odbrane Srbije