Smanjuje se broj obolelih, ali je oprez neophodan

31.07.2020.

Od početka epidemije u Srbiji je koronavirus potvrđen kod 25.213 osoba, a od kovida 19 preminulo je 565 pacijenata. Do sada je testirano ukupno 659.548 ljudi, objavljeno je na sajtu covid.rs. Epidemilozi upozoravaju da, iako je primetan trend u padu broja obolelih, svi moraju da daju sve od sebe da poštuju mere, da bi se što pre ugasila epidemija.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut”, Darija Kisić Tepavčević, izjavila je za RTS da poslednjih dana imamo tendenciju laganog pada broja zaraženih, ali da se još uvek radi o visokim brojevima.

“Upravo sada se nalazimo u nekom prelomnom teneutku kada svi treba da damo sve od sebe da poštujemo sve mere prevencije i siguro ćemo vrlo brzo videti uspeh našeg odgovornog ponašanja”, poručila je Kisić Tepavčevićeva.

Ukazala je da je primetna stabilizacija gotovo u svim krajevima naše zemlje, a da ima i gradova u poslednja 24 do 72 sata gde nije potvrđen nijedan slučaj – Tutin i Vranje.

“Dosadašnje iskustvo nam je pokazalo da ako u bilo kom delu naše zemlje postoji zona intezivne transmisije to se itekako može brzo proširiti. Tako da bez obzira ove povoljne pokazatelje, ne smemo da se opustimo i nego upravo sada da pružimo svoj maksimum”, naglasila je Kisić Tepavčevićeva.

Doktor Branislav Tiodorović naglašava da ćemo još dugo nositi maske i držati se preventivnih mera, jer čak i da svedemo broj zaraženih na minimum, iskustvo pokazuje da je jedna greška dovoljna za novo žarište.

“Trenutna ocena epidemiološke situacije je nepovoljna, ali je pod kontrolom. To znači da imamo u celini gledano na nivou Srbije zaravnjenu krivu, stabilizaciju sa blagim padom. Vrlo je jasno kako se odvija ova epidemija, kako se odužila, kako je zamorila i stanovništvo i zdravstveni sistem, tako da mi ne možemo da očekujemo da ćemo skoro skinuti maske”, kaže Tiodorović.

“Vatrenoko oko” i u Nišu

Laboratorija “Vatreno oko”, u kojoj će biti testirani uzorci na koronavirus, otvorena je u Nišu. Vlada je uložila 3,5 miliona evra u izgradnju laboratorije, a kineski “Ziđin” donirao je 500.000 evra vrednu opremu.

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da je Niš u drugom piku koronavirusa ipak u boljoj situaciji nego što je bio u prvom piku i da epidemiloška situacija u ovom trenutku u tom gradu deluje mirno i stabilizovano, te da je još nesigurna, ali da je pod kontrolom.

“Mogli bismo doći do jednog potpuno mirnog, kontrolisanog stanja, da dočekamo jesen, ukoliko bude potrebno, spremni da se supotstavimo pojavi virusa”, rekao je Tiodorović, odgovarajući na pitanje novinara o epidemiološkoj situaciji u Nišu, posle otvaranja laboratorije “Vatreno oko” u Nišu. Naveo je da je, na primer, juče u Nišu bilo 386 testiranih, od čega su 72 pozitivna.

“Neko će reći, to je velika brojka, ali to je ciljano, ciljano su testirani oni koji su bolesni i oni koji imaju tegobe”, rekao je epidemiolog.

Izvor: rts.rs/ blic