U fabrici “Jura” obolela radnica, odsustvo se produžava

05.04.2020.

Kod jedne od radnica južnokorejske korporacije „Jura“ laboratorijski je potvrđeno prisustvo virusa korona, pa je zbog toga Gradski štab za vanredne situacije, po preporuci epidemiologa, na sednici koja je održana u nedelju, od poslovodstva ove firme zatražio da odsustvo radnika sa posla bude produženo i narednih 14 dana.

Većina od oko 2.750 radnika „Jure“ minule nedelje bila je na plaćenom odsustvu, u iznosu od 65 odsto od pune zarade, ali je trebalo da se svi zaposleni vrate na posao od ponedeljka.

Epidemiolozi su, u međuvremenu, preporučili „hitan prekid rada ili obavljanje minimuma procesa rada“ u ovoj fabrici. U preporuci se navodi da je poslovodstvo već obavešteno da ima dve zaposlene koje su prvi bliski kontakt sa osobom kod koje je laboratorijski potvrđena korona, da su i one razvile simptome bolesti i da su, u vreme rada, predstavljale izvor infekcije za ostale zaposlene.

Epidemiološkim istraživanjem je ustanovljeno da još šest radnika „Jure“ ima simptome virusa korona zbog čega su još 44 osobe stavljene u samoizolaciju od 28 dana. Sve su to razlozi zbog kojih je preporučeno zatvaranje fabrike ili rad sa maksimalno 50 radnika po proizvodnoj hali od 5.000 metara kvadratnih.
U preporuci se još navodi da će u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije fabrici biti naložen hitan prekid rada. Proces proizvodnje u „Juri“ je takav da su zaposleni na radnom mestu udaljeni jedni od drugih na manje od pola metra, pa je rizik od širenja zaraze, u halama sa velikim brojem radnika, zaista veliki. Sa poslovodstvom „Jure“ u Leskovcu nismo uspeli da stupimo u kontakt, pa je ostalo nejasno na koji način će buduće odsustvo zaposlenih sa posla biti pravno regulisano i hoće li im za to vreme biti isplaćena zarada.
 Jablanički okrug
U Jablaničkom okrugu prisustvo virusa laboratorijski je potvrđeno kod 32 osobe. U Leskovcu je registrovano 29 slučajeva, u Vlasotincu dva, a u Bojniku jedan. Među zaraženima je deset zdravstvenih radnika. Od ukupno broja obolelih na bolničkom lečenju je 26 pacijenata, a od početka epidemije, zbog teže kliničke slike, 14 je transportovano u niški Klinički centar. Na Infektivnom i Grudnom odeljenju Opšte bolnice u Leskovcu trenutno su hospitalizovana 32 pacijenta koji su zaraženi ili se sumnja da su zaraženi ovim virusom.
Izvor: novosti.rs