U Srbiji16 žrtava korona virusa, ukupno 785 zaraženih

30.03.2020.

Od koronavirusa u Srbiji je preminulo 16 osoba, saopšteno je na konferenciji za medije. Prema poslednjim podacima, zaražene su još 44 osobe, pa se ukupan broj popeo na 785. Do sada je na Institutu “Torlak” testirano ukupno 3.084 ljudi. Prema rečima epidemiologa Predraga Kona, procenat smrtnosti je 2,04 odsto.

Foto:Printscreen

Epidemiolog Predrag Kon ukazuje da je u poslednja dva dana opao broj pozitivnih. To ne može da bude loše, ali ne smemo se zavaravati, ovo je možda samo jedan kratah predah, dodaje Kon.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 622 osobe od kojih je 44 pozitivno i 578 negativno na novi koronavirus.

Među žrtvama koronavirusa za poslednja 24 sata je i žena iz Temerina koja je preminula u Kliničkom centru Vojvodine, i episkop valjevski Milutin (71) koji je preminuo noćas u KBC “Dragiša Mišović” u Beogradu.

Preminuo je i muškarac 1974. godište koji je bio kardiološki bolesnik, imao je dijabetes i bubrežnu insuficijenciju.

Među zaraženima koronavirusom je i devet vojnika. Prema rečima ministra odbrane Aleksandra Vulina, svi su oni dobro i uspešno se oporavljaju. U samoizolaciji su 642 vojnika.

Protekli vikend bio je jedan od najtežih do sad, pošto je u Srbiji za 48 časova registrovano više od 200 novozaraženih koronavirusom, a kako je rekao epidemiolog Predrag Kon, teške nedelje nas tek očekuju.Posebno teška situacija je na Institutu za pulmologiju u Beogradu, gde se leče zaraženi koronavirusom, a među onima koji su na intenzivnoj nezi ima i mladih.

U privremenoj bolnici na Sajmu u Beogradu smeštena su 33 pacijenta. Ukoliko se ne pojača disciplina građana, predsednik Srbije Aleksandr Vučić najavio je da bi narednih dana mogla da bude doneta odluka o zabrani kretanja od 24 sata.

Izvor: rts.rs