Virusom korona zaraženo još 266 osoba, umrlo 11

09.07.2020.

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je koronavirusom zaraženo još 266 osoba od 7.529 testiranih. Preminulo je 11 pacijenata. Na respiratorima je 120 ljudi.

Foto:Printscreen

Ukupno su umrle 352 osobe inficirane kovidom 19. Broj aktivnih slučajeva je 3.339, a ukupan broj testiranih 471.700. Epidemiolozi upozoravaju da je situacija veoma teška u Beogradu u kom su donete nove mere da bi se suzbilo širenje virusa. Bolnice su pune pa se iz glavnog grada pacijenti sa kovidom upućuju u Pančevo, Smederevo i dalje prema popunajvanju kapaciteta u Požarevac.

Opštine i gradovi u Srbiji su od Kriznog štaba dobili uputstva kad proglašavaju vanrednu situaciju i shodno širenju virusa u tim mestima propisuju mere

Do danas je 17 opština proglasilo vanrednu situaciju. Koliko je opterećen zdravstveni sistem govori i podatak da se u Vranju, napimer, otvaraq četvrta kovid bolnica, na odeljenju tamošnje Psihijatrije koja može da primi 60 pacijenata. U Vranju su dve osobe su preminule u poslednja 24 sata, a najteži pacijenti se prebacuju u Niš.

“Novosti” premose da će cela Opšta bolnica u Čačku biti kovid bolnica za ceo Moravički okrug, odnosno ova zdravstvena ustanova kompletno ulazi u kovid sistem.

Bolesnici koji se trenutno nalaze na odeljenjima nove bolnice biće premešteni u bolnicu u Gornjem Milanovcu. U Opštoj bolnici Čačak, smešteno je 120 ležećih pacijenata. Do četvrtka u podne ovde je primljeno je pacijenata, a sedam pacijenata priključeno na respiratore. Situacija je slična u svim mestima centralne i južne Srbije. Čak 51 od 85 uzorkovanih briseva u Kraljevu 6. i 7. jula pokazali su pozitivan rezultat na KOVID-19. Na žalost, još jedna osoba jutros je izgubila bitku sa ovim opakim virusom.

Situacija se komplikuje i na severu Kosovva i Metohije. Od 62 testirna u sredu čak je43 pozitivnih na kovid 19. Trenutno na trijažnom centru nalazi 20 pacijenata, na infektivnom odeljenju 16 kao i na internoj klinici koja je pretvorena u kovid bolnicu 37 pacijenata.

Izvor: kolporter.rs /agencije