“Pošta Srbije”: Svi će dobiti penzije, rok je pet dana

11.12.2019.

Penzioneri kojima penzije dostavljaju poštari na kućni prag svoj novac će dobiti najkasnije u nedelju. Dostava na kućne adrese za 190.000 korisnika će se obavljati tokom narednih pet dana. Ovo obećanje dali su nadležni u Javnom preduzeću “Pošte Srbije” posle opravdane brige najstarijih sugrađana da svoja mesečna primanja neće dobiti na vreme

Štrajk dela radnika sa najnižim platama u ovom javnom preduzeću, među kojima su i poštari, razlog je za usporenu isplatu penzija na šalterima i novu organizaciju isplata na kućnu adresu. U većini pošta širom Srbije u utorak nije bilo gužvi, ni dugačkih redova, a korisnici su mogli uglavnom bez problema da podignu svoja primanja. Umesto od 8 do 19 časova, zbog obustave rada dela kolega, službenici su penzije delili od 10 do 17 sati. Potpuna blokada uglavnom se odnosila na predaju i prijem paketa.

U utorak su svoj novac podizali oni koji penzije primaju preko tekućeg računa. Danas su na redu oni koji nemaju otvorene račune u banci, bilo da sami dolaze do šaltera ili im poštari novac nose na ruke.

– Živim u selu, gde poštar dolazi svakog drugog dana, pa još kad se ne zna, kao što je sada slučaj, ni kad će početi da rade, ostavljaju nas na mukama – kaže penzionerka Mira Popović iz Runjana, kod Loznice.

– Verovali smo u poštu da je “kao država”, da je najsigurnija, pa nismo hteli da odemo u banke i otvorimo račune, a sada se ispostavilo da smo pogrešno razmišljali.

Pometnju su u utorak napravili i pojedini klijenti Poštanske štedionice koji su navikli da pare podižu u pošti, a imaju otvoren račun i uz to platnu karticu. Oni su u stvari klijenti Banke Poštanska štedionica, koja nije u štrajku i čiji su šalteri svuda otvoreni, a bankomati dostupni širom zemlje.

“Pošta Srbije” se u utorak oglasila saopštenjem u kojem navodi da se sprovode mere za uspostavljanje neometanog procesa rada. Kako ističu, isplata penzija na šalterima obavljala se neometano u 1.446 pošta širom Srbije, dok je po njihovoj proceni, rad obustavljen u samo 90 objekata.

– Tokom prvog dana na šalterima je isplaćeno više od 103.000 penzija – istakli su u “Pošti”.

Ekipe “Novosti” u utorak su obilazile poštanske ispostave širom Srbije. Primetnih gužvi na šalterima bilo je u mnogim ekspoziturama, jer su službenici radili smanjenim kapacitetom. Tako je bilo i u većini objekata u Beogradu. U ekspozituri u Nušićevoj ulici radio je samo jedan šalter za uplatu i isplatu, dok slanje i prijem pošiljaka nisu bili mogući. Zbog toga su građani u redovima strpljivo čekali tokom celog dana kako bi platili račune ili podigli novac. Slična situacija bila je i u dve ekspoziture u Bulevaru kralja Aleksandra i u Učiteljskom naselju na Zvezdari, gde je u utorak radio samo jedan šalter.

U Novom Sadu nije bilo većih gužvi. Službenici kažu da su imali čak i nešto manje posla nego što je uobičajeno, jer su verovatno penzioneri mislili da zbog štrajka šalteri neće raditi.

Službenici u Boru nisu želeli da komentarišu skraćeno radno vreme za isplatu penzije, ali nam je jedan od njih kazao da će, ako se ne postigne dogovor sa Vladom Srbije, štrajk biti radikalizovan.

– Došao sam jutros u poštu, ali su mi kazali da se penzije isplaćuju tek od 10 časova, pa su me uputili u Poštansku štedionicu – rekao nam je jedan penzioner iz Bora. – Velika je gužva, ali šta je tu je.

Penzioneri u Kikindi su nesmetano mogli da podignu penzije na samo jednom šalteru u pošti u centru grada. U redu za isplatu je čekalo najviše desetak građana. Šalteri u jagodinskoj pošti su radili od 10 do 17 sati, a radno vreme, koje je važilo samo za utorak, bilo je istaknuto na ulaznim vratima.

Poštari u Nišu nisu zvanično proglasili štrajk, ali ne dostavljaju pisma i pošiljke jer one, zbog obustave rada njihovih kolega, ne stižu iz Beograda i Novog Sada. To je napravilo gužve u kurirskim službama.

– Kao i naše kolege u Beogradu i Novom Sadu, i mi smo nezadovoljni zaradama koje ne premašuju 35.000 dinara – rekao nam je jedan poštar. – Obećano nam je proletos kada smo štrajkovali da će nam plate biti povećane na 50.000 dinara, ali to obećanje nisu ispunili. Na drugoj strani, obim posla nam se bitno uvećao.

Tomislav Mandić, predstavnik radnika “Pošte” u obustavi, kaže, za “Novosti”, da zaposleni koji su obustavili rad zahtevaju povećanje plate za najugroženije kolege za 20 do 25 odsto, što bi ih približilo republičkom proseku i dovelo na nivo od oko 46.000 dinara. Ponuda države koju su odbili bila je 13,1 odsto. Štrajkači traže i zapošljavanje još radnika na pozicijama poštara, šalterskih radnika i tehničara.

– Uslov je i da radnici ne snose posledice obustave rada, pošto nam se preti suspenzijama i otkazima – ističe Mandić. – Nadamo se da će Vlada Srbije postaviti generalnog direktora “Pošte” koji nije u mandatu v. d. i koji će biti spreman da razgovara sa predstavnicima radnika o daljem usavršavanju i napredovanju sistema “Pošte Srbije”.

Kasne diplome

Zbor štrajka zaposlenih u JP “Pošta” neizvesno je da li će 13. decembra, na Dan fakulteta, biti uručene diplome za oko stotinu budućih učitelja i vaspitača Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini. Dekan fakulteta Violeta Jovanović je rekla da su diplome iz “Privrednog pregleda” iz Beograda poslate na fakultet, ali još nisu stigle i ne zna se kada će.

Paketi po prioritetima

Potpunu obustavu rada zaposleni sprovode u 90 od ukupno 1.536 pošta. U “Pošti” najavljuju da bi pošiljke čije isporuke kasne trebalo u najskorije vreme da budu isporučene do krajnjih destinacija.

– Uspostavljene procedure podrazumevaju davanje prednosti prioritetnim pošiljkama, poput medicinske opreme i materijala, hitne zdravstvene dokumentacije, prioritetnih pošiljaka važnih institucija i računa velikih korisnika, koji pokazuju puno razumevanje i saradnju – ističu u “Pošti Srbije”. – Molimo korisnike za razumevanje kako bismo prvo isporučili prioritetne pošiljke, uz napomenu da odgovorno stojimo iza preuzetih obaveza i da će svi potražni postupci i reklamacije biti blagovremeno rešavani.

Informacije 

Građani sve informacije mogu da dobiju na brojeve JP “Pošta Srbije” 0700/100-300 i 011/3607-788 ili na mejl contact@ptt.rs. Za informacije o novčanim uslugama, uključujući i isplatu penzija, uveden je dodatni korisnički broj 011/3718-280.

Izvor: novosti.rs Foto: Z. Jovanović