Siniša Mali predstavio paket ekonomskih mera vredan 5,1 milijardu evra

31.03.2020.

Ministar finansija Siniša Mali i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež predstavili su danas paket ekonomskih mera za ublažavanje posledica koronavirusa. Prema rečima Malog, na njemu je rađeno desetak dana i vrednost ovog paketa mera iznosi 5,1 milijardu evra.

Ovaj paket najavio je pre nekoliko dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ukazujući na neke od mera, među kojima je plaćanje minimalca za zaposlenima u malim i srednjim preduzećima, pomoć građanima u iznosu od 100 evra.

– Mi smo na programu ovih mera radili proteklih 10 dana. Nismo želeli sa ovim programom izađemo brzo, sačekali smo kakve su posledice ove krize sa kojojm se suočavamo – rekao je ministar Mali.

Mali je rekao da mere imaju dva cilja. – Očuvanje stabilne ekonomske situacije i očuvanje malih preduzeća u privatnom sektoru – rekao je on. Naveo je da je Vlada Republik Srbije dobila pomoć od preduzetnika i stručnjaka kako pomoći ekonomiji Srbije i one su uvršetene, kako kaže, u ove mere Vlade Srbije i Narodne banke Srbije.

Paket podrazumeva četiri seta mera: mere poreske politike, direktnu pomoć privatnom sektoru, mere očuvanja likvidnosti, kao i ostale mere.

Vlada Srbije će u narednih 10 dana usvojiti uredbu, odnosno pravni okvir koji će omogućiti sprovođenje ekonomskih mera za podizanje srpske privrede, najavio je ministar finansija Siniša Mali i naglasio da se taj program neće primenjivati na preduzeća koja su od početak vanrednog stanja smanjila za više od 10 odsto broj radnika.

“Više puta smo apelovali i molili privrednike da ne otpuštaju svoje zaposlene”, rekao Mali.

Kaže da će najavljeni program biti finansiran na tri načina: iz rezervi budžeta kojih ima dovoljno, iz budžetskihaproprijacija, kao i na tržištudomaćeg i međunarodnogkapitala.

Vlada ostaje dosledna onome što je predsednik Vučić govorio, a to je da u javnom sektoru nema smanjenja plata, niti optuštanja niti smanjenja penzija, jer ima dovljno novca u budžetu, naveo je ministar.

Penzije su sigurne, poručio je Mali.

Takođe, ističe da će se vlada truditi da poštujesve obaveze koje ima prema privatnom sektoru.

Kaže da se se posebna grupa u vladi bavi korporativnim obveznicima za velika preduzeća koja mogu da računaju na taj vid podrške kako bi obezbedila ne samo likvidnost već i novi kapital.

Najavio je da se razmišlja i da se pomogne posebno najugroženijim sektorima kao što su ugostiteljstvo, hotelijestvo, povrstarstvo i drugim.