Temeljac za izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo uz prisustvo lidera Srbije, Turske i BiH

08.10.2019.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i članovi Predsedništva BiH položili su kamen temeljac za izgradnju auto-puta koji bi trebalo da poveže Srbiju i BiH. Da smo ranije gradili puteve, a ne mržnju – izbegli bismo katastrofe, ali više nemamo pravo na takve greške, poručio je Vučić na svečanosti početka gradnje auto-puta.

Foto:Printscreen

Komercijalni ugovor za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju deonica potpisan je krajem prošle godine, a dokument su potpisali potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, v. d. direktora “Puteva Srbije” Zoran Drobnjak i predsednik turske kompanije “Tašjapi” Emrulah Turanli.Budući auto-put gradiće se u dva pravca: Bijeljina – Sremska Rača (granica sa BiH) – Kuzmin i Požega – Kotroman (granica sa BiH). Prva deonica koja se radi je od Kuzmina do Sremske Rače, dužine je 18 kilometara.

Aleksandar Vučić je istakao da je početak radova na auto-putu Beograd–Sarajevo istorijski događaj, važan za ceo region, jer počinjemo jedan prostor da povezujemo, otvaramo i spajamo.

“Ovo je prostor koji je bio bez puteva, pun sumnji, strahova i mržnje koja je iz toga proizlazila. Danas počinjemo taj prostor da povezujemo, otvaramo i spajamo. Ništa nije potrebno Balkanu koliko putevi i povezivanje”, rekao je Vučić.

Od 1945. godine svi putevi i pruge, veze, komunikacije koje smo imali sa BiH, istakao je Vučić, uglavnom su bile loše, kao da je neko narode koji žive na ovom našem području kaavao za ko zna šta. Danas je, kaže, prilika da pokažemo da sami, brinući o sebi i svojoj budućnosti da možemo da uređujemo svoje odnose. Putevi su, prema njegovim rečima, potrebni da prošlost ostavimo iza nas, da nas zbližavaju i upoznaju, daju mogućnost da se razumemo i na kraju oprostimo jedni drugima bez jeda i zazora.

“Nemati put koji požnjvezuje sa komšijom znači da vas razdavaja jedan zid, provalija. Put probija i pokazuje da postoje druge”, naglasio je Vučić.

Ukazao je da će 19 kilometara auto-puta u Srbiji biti brzo izgrađeno, te da će biti izgrađen moderan most koji će spajati ljude iz Srbije, BiH i Republike Srpske kao dela BiH.

“Hoćemo da nam budu bliži i Bijeljina i Brčko i Banjaluka i Tuzla i Sarajevo i Višegrad i svako mesto na prstenu koje će biti povezano auto-putem. Hoćemo da Bošnjaci iz Novog Pazara lako mogu da odu do Sarajeva da posete svoje Bošnjake, ali i da Srbi iz Beograda lako dođu do Trebinja, Gacka, Bileća, Nevesinja”, rekao je Vučić.

Erdogan: Svedoci smo istorijskog trenutka za naše zemlje

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je da je danas istorijski trenutak za Srbiju, BiH i Tursku, kao i da je jedini cilj Turske uspostavljanje mira i prosperiteta na Balkanu.

Poručio je da se nikad ne sme zaboraviti da su ove teritorije u poslednjih 25 godina pretrpele velike bolove i patnje, plaćajući velike cehove. “Zbog toga smo u obavezi da izgradimo budućnost tako što svoje različitosti nećemo videti kao faktore nekih sukoba, već kao svoje bogatstvo”, istakao je Erdogan.

Erdogan je spomenuo i Šemsudina Kučevića, predsednika Opštine Tutin, koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći na putu Novi Pazar – Tutin, par dana nakon njegove posete Srbije i Raškoj oblasti 2017. godine, i njegovoj porodici izrazio saučešće.

Takođe, naveo je da se tokom njegove posete realizuju još neki projekti, između ostalog, otvoreno je nekoliko fabrika, postavljen kamen temeljac za fabriku “Feka automotiv”, obnovljena Valide džamija u Sjenici.

“Želim da sve investicije budu od koristi svima nama. Turska će nastaviti da uvećava svoje investicije širom Srbije”, poručio je Erdogan.

Dodik: Ovde se vidi opredeljenje Srbije da pomaže BiH i RS

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je da je gradnja auto-puta Beograd–Sarajevo istorijski događaj koji predstavlja vraćanje duga regionu i ljudima koji žive u njemu.

“Danas je istorijski dan, gradnja mosta na trasi auto-puta koji treba da poveže Srbiju, BiH, RS, Banjaluku, Beograd, Tuzlu, Brčko, to je vraćanje duga ovom narodu, ovom regionu, ovom kraju, jer se kroz istoriju nisu gradile komunikacije koje je trebalo da povežu Srbiju i RS i BiH, nego su građeni neki drugi putni pravci”, rekao je Dodik.

Džaferović: Auto-put vodi region u mir i stabilnost

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović čestitao je Srbiji što je završila sve, inače komplikovane, procedure za izgradnju auto-puta Beograd–Sarajevo i izrazio nadu da će to što pre učiniti i BiH kako bi se dva grada i dve zemlje što pre i što kvalitetnije povezale.

Komšić: Auto-put simbol budućih boljih odnosa Srbije i BiH

Predsedavajući Predsedništva BiH, hrvatski član Željko Komšić, poručio je na obeležavanju početka izgradnje auto-puta Beograd–Sarajevo da je ta saobraćajnica simbol budućih odnosa Srbije i BiH i prijateljskih veza između naroda i zemalja.

Ovo je auto-put i komunikacija, ali je pored toga i simbol naših budućih boljih odnosa, ovo je simbol prijateljskih veza između naših ljudi i zemalja”, rekao je Komšić i dodao da se nada da će sledeće godine ista takva ceremonija biti održana i sa druge strane reke.

Komšić je rekao da je do pre dve godine izgledalo nemoguće da će odnosi Srbije i BiH biti na takvom nivou i da će se, nakon decenija i decenija, konačno krenuti u izgradnju velikog infrastrukturnog projekta.

Izvor: rts.rs