za-istinu-bez-kompromisa

Brnabić: Nadam se da će nove mere dati rezultate

09.07.2020.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da poslednji podaci od večeras pokazuju priličan skok broja obolelih od virusa korona u odnosu na jučerašnji dan i izrazila očekivanje da će restriktivne mere koje su danas donete dati rezultate i doprineti smanjenju broja obolelih narednih dana.

Foto:Printscreen
– Večeras ponovo imamo priličan skok u odnosu na juče, neki dan imamo skok, nekim danima pad, a nama je potrebno da imamo konstantan pad nekoliko dana zaredom, da bi znali da smo na sigurnom. Borimo se, šta da radimo, drugo… Ovo je borba svih nas zajedno – rekla je premijerka za RTS.

Istakla je da je uvođenje restriktivnijih mera bilo neophodno i da se nada da će za pet do 10 dana one doprineti smanjenju broja zaraženih u Beogradu, gde je kaže, najkritičnija situacija.

Posle Beograda, loša situacija je i u Šapcu, dodala je.

Brnabić je rekla da bi bez ikakve sumnje zabrana kretanja i policijski čas bili najefikasnija mera i da se već u martu i aprilu pokazalo da je za kratko vreme doprinela tome da se smanji broj zaraženih.

– Moramo zajedno da pokušamo da poštujemo mere i da shvatimo da je ovo borba za svakog pojedinca, važno je da imamo veću disciplinu i da merama koje ćemo poštovati ograničimo širenje virusa koji će očigledno ostati sa nama dokle god se ne nađe vakcina – rekla je Brnabić.

Navela je da kao društvo moramo da se borimo i da se neće prezati od toga da se uvode i ostale restriktivne mere. Kaže da je u poslednje vreme bilo primetno da su građani poštovali mere i nosi li maske u zatvorenim prostorima.Brnabić je kazala da ima dovoljno zaštitne opreme i testova.

Imamo više od 208.000 testova u zalihama, a sutra nam dolaze dodatne količine, a za pet dana pet novi kontigent, istakla je Brnabić  i dodala da je važno da sačuvamo privredu i nastavimo da radimo i živimo .

Upitana o protestima koji se održavaju i večeras ona je kazala da je sada najvažnija borba sa virusom korona i da oko toga mora da postoji solidarnost, da bi se pomoglo ujedno i zdravstvenim radnicima, a da će biti vremena za političke borbe.

– Nisam srećna što se okupljaju jer svako okupljanje je i rizik, ali dokle god nose maske, poštuju mere i dokle god su protesti mirni dobro je – rekla je ona.

Izvor: novosti/tanjug